Författaren Lars Gustafsson har avlidit

1:41 min

Författaren Lars Gustafsson, född i Västerås, har avlidit 79 år gammal. Han avled efter en tids sjukdom. 

Lars Gustafsson var både romanförfattare, poet och filosof.

Till hans mest kända böcker hör "Tennisspelarna" från 1977 och romansviten "Sprickorna i muren", som gavs ut 1971-78. Han var också redaktör för Bonniers litterära magasin under tio år.

Författarens sista förläggare, Eva Bonnier, beskriver Gustafssons storhet.

– Han är en bildningsgigant, en författare som har skrivit i så många olika genrer och med en så enorm kunskap och bildning. Samtidigt var han väldigt trevlig att prata med.

Lars Gustafsson har varit Sommarvärd i P1 1989 och Vintervärd 1972 och 2010. Programmet finns att lyssna på här nedanför.

Trots att Lars Gustafsson var en bred författare är han inte en av de mest kända i Sverige - kanske också för att han bodde och verkade i USA i många år, men enligt Eva Bonnier var han en stor författare och intellektuell - av europeiskt snitt som hon uttrycker det.

När det gällde Gustafssons egen person tyckte han själv inte att han hade så mycket att komma med.

Så här sa han i sitt Vinterprogram 2010:

Jag är kort sagt en nästan helt ointressant person. Nästan allt i mitt liv som varit lite mer intressant har utspelat sig i mina drömmar och alltså i mina berättelser. Det som har blivit allt tydligare för mig ju längre jag har levat är att vi kan drömma. Minnet slår sina broar till en förflutenhet. När det kommer till kritan är ju tiden en frusen flod.