Islands regering skakas av en skatteskandal

2:09 min

Islands regering skakas av en skatteskandal. I kväll avslöjar isländsk tv hur bland annat finans- och inrikesministrarna haft pengar placerade på ökända skatteparadis.

Det har också blivit känt att statsministerns fru har pengar i ett bolag på brittiska Jungfruöarna.

– Det är fruktansvärt att statsministern har ett bankkonto där, eller att hans fru har det, som han nu påpekar för alla. De äger antagligen allt tillsammans, säger Andri.

Det är först på söndagskvällen som avsnittet i det granskande tv-programmet Kastljós sänds, med uppgifter om den isländska elitens förmögenheter i utlandet. Men nyheten har redan nått alla på Reykjaviks gator.

Det är inte bara statsministern som hamnat i blåsväder. I programmet uppmärksammas också finans- och inrikesministrarnas kopplingar till ökända skatteparadis.

Programmet är resultatet av ett internationellt grävande samarbete som gjorts tillsammans med den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ. Sveriges television har också varit med i granskningen och under söndagskvällen väntas även svenska avslöjanden.

På Island var förtroendet för regeringen lågt redan innan det här. Andri tycker att den borde avgå omedelbart och utlösa nyval.

– Absolut, de borde göra det med detsamma, säger han.

Andra är mer förstående. Sara och Stefan tycker att politikerna borde redovisat sina tillgångar, men tycker att upprördheten är överdriven.

– Det är inte olagligt att ha pengar utomlands. Statsministern och finansministern råkar vara rika, och det är inget brott, säger Stefan.

– Eftersom de redan betalat sina skatter på de här pengarna ser jag inte vad som är problemet, säger Sara.

De inblandade har försvarat sig just så, med att detta är pengar de betalat skatt på och att inga lagar har brutits. Men upprördheten bland folk verkar mer handla om hur privilegierade politikerna tycks vara, och att de lever i en annan verklighet än vanliga islänningar.

– Vi snackar om två nationer i Island, de som har alla pengar och de som har nästan inget. Du kan se uteliggare här, som ligger på gatorna, och ingen hjälper dem, säger en kvinna i Reykjavik.

Det isländska avslöjandet är en del av ett internationellt samarbete mellan grävande journalister och senare ikväll väntas SVT presentera uppgifter som rör svensk skatteflykt.