Af Petersens om F1-bossarnas möte: ”Ynkligt”

5:55 min

Här skriver Radiosportens Formel 1-expert Fredrik af Petersens om sina tankar efter säsongens andra F1-lopp, det i Bahrain. Ni kan även höra hans åsikter i ljudklippet ovan.

Lopp nr 2 blev nästan lika spännande som premiären.

Lewis Hamilton gör en dålig start från pole position och blir påkörd i första kurvan. Har tur att inget gick sönder. Nico Rosberg mer eller mindre perfekt start och leder från start till mål. Kimi Räikkönen trea. Ferrari-motorn i Sebastian Vettels bil gav upp redan på paradvarvet. Så när det gäller pallen ingen överraskning.

Marcus Ericsson 12:a. Ett godkänt resultat. Försvarade sin plats de sista varven på ett tufft men just sätt.

En fråga. Körde Nico max eller hade han en reserv? Det vill säga att han kunde skruva upp effekten en bit till. Jag tror det.

Läs mer här om af Petersens hyllning till Rosberg

Längre bak i fältet var det tufft. Flera dueller man mot man. Precis som det skall vara. Renault har tydligen löst sina problem för Kevin Magnussen blev 11:a trots att han startade från depån. Gjorde ett fel efter andra träningen där han missade att väga bilen så straffet blev hårt.

Om min vän som håller reda på statistik är Nico nu den förare som vunnit flest lopp men inte titeln och det var dessutom femte i rad.

Hur tog Lewis nederlaget?

Delvis som en sportsman men man såg också på hans kroppspråk att det sved att återigen förlora mot stallkamraten.

Fernando Alonso fick startförbud trots att McLaren-chefen Ron Dennis gjorde allt för att försöka få Fia:s läkare att riva upp sitt beslut. Som att hugga i sten. Spanjoren knäckte ett revben i kraschen i Australien. Hans ersättare var teamets reservförare Stoffel Vandorne från Belgien. Han var i Japan och tvingades göra en lång nattflygning från Tokyo till Bahrain. Och blir 10:a och en poäng. Imponerande.

Vad har det nya teamet Haas gjort som ett par andra team missat?

Ingen aning. Romain Grosjean var för ett par år sedan kraschkungen och blev till och med spärrad för ett lopp. Han är idag en helt annan förare och det var ingen som trodde att det amerikanska teamet skulle ha kört in 18 poäng på två lopp.

Det nya kvalsystemet har blivit med all rätt blivit häftigt kritiserat. Fia-presidenten Jean Todt, Bernie Ecclestone och teamcheferna hade ett 1,5 timmar långt möte. Och vad kom man fram till? Att ha ett nytt några dagar senare. Finns egentligen bara ett ord. Ynkligt.

Och vad som förvånar mig lite är när Jean Todt säger att Fia kan inte rätta sig efter vad fansen skriver på sociala medier. Pratar man däremot med teamcheferna så säger de att man måste lyssna på vad de säger. Jean Todt sa att han inte gillar diktatorer och att det finns avtal som hindrar honom eller rättare sagt Fia från att riva upp de beslut man tagit. I affärslivet ändrar man snabbt en produkt om det är något fel på den eller den inte säljer.

Jag gillar inte heller diktatorer men just nu behöver Formel 1 en men jag är inte helt övertygad att det skall vara någon av de styrande herrarna.