Så kunde Nordeas förmögna kunder undvika skatt

71 min

Nordea erbjuder sina mest förmögna kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt. 

Uppgifterna kommer från läckta dokument från en advokatbyrå i Panama. Byrån Mossack Fonseca har bistått personer och företag världen över att komma undan skatt. Byråns affärsplan är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Brevlådeföretagen har sedan använts för att dölja stora summor pengar.

I Sverige har Nordea använt sig av Mossack Fonseca. Nordea hävdar att man slutat med upplägget 2009.

– Efter 2009 har vi sett till att våra kunder som har ändrat sin verksamhet och följer de lagar och regler som finns, säger säger Nordea presschef Magnus Nelin i Ekots extrasändning.

Så före 2009 har ni hjälp rika kunder att undvika skatt?

– Jag kan inte säga exakt vad som hänt före 2009, däremot så vet jag att de här reglerna ändrades 2009 så att vi och våra kunder följer de regler som finns.

Enligt Nelin finns upplägget fortfarande för ett antal kunder. 

– Som vi ser så kan det finnas vissa unika situationer där det kan vara acceptabelt att ha ett sånt här brevlådeföretag, i väldiga undantagsfall, men det bygger också på att man följer de lagar och regler som finns, säger Nelin. 

Avslöjandet är en del av ett internationellt samarbete med över 100 redaktioner. De första uppgifterna kom till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Tidningen tog hjälp av organisationen ICIJ. Sammanlagt handlar det om 11,5 miljoner dokument, uppger SVT.

De läckta dokumenten kopplar 214 488 företag och fonder i 21 olika skatteparadis till medborgare i fler än 200 länder. Världsledare, sportprofiler, filmstjärnor och även ökända brottslingar har gömt undan pengar från allmänheten, enligt avslöjandet.

Bland annat Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Ukrainas president Petro Porosjenko, liksom nära anhöriga till Rysslands president Vladimir Putin. Även anhöriga till Kinas styrande skikt pekas ut, bland annat president Xi Jinpings svåger.

Även fotbollsstjärnan Lionel Messi och högt uppsatta tjänstemän inom Fifa finns med på juristbyråns kunder, uppger SVT.