Positiva reaktioner på handelsavtalet

1:39 min

I kväll blev det klart med löneökningarna för de drygt 200 000 anställda som jobbar i butiker och på lager. Månadslönen höjs med 590 kronor för den som arbetar heltid.  

– Det tycker jag definitivt är en bra ökning för dem som jobbar i det här yrket, säger Johan Berglund som sitter i kassan i en mataffär i Stockholm. 

Handelsavtalet är det andra stora kollektivavtalet att bli klart den här våren efter industrin i förra veckan. Månadslönerna ska öka med 590 kronor, enligt avtalet som gäller under ett år.

Lägstalönerna höjs inte lika mycket, de höjs med 500 kronor, och därmed hålls kostnadsökningarna för arbetsgivarna på samma nivå som den som parterna inom industrin kom överens om förra veckan: 2,2 procent. Normen, eller det så kallade märket, för löneökningarna verkar alltså hålla.

Facket fick gå ned från ursprungskravet på 750 kronors höjning, men Handels ordförande Susanna Gideonsson är ändå nöjd.

– Det är ruggigt bra.

Vad är jobbigast i det här avtalet?

– Det finns alltid saker och ting som är jobbigt, för att få ner gränsen på visstidsanställningar så har vi släppt efter på vikariat, att man får ha det i upp till tre år nu.

De som jobbar tillfälligt på anställningsformen allmän visstid måste erbjudas jobb i minst 14 dagar i det nya avtalet.

– Vi är jätteglada för begränsningen för då slipper vi daglönarna, säger Susanna Gideonsson.

Arbetsgivarna fick backa från sitt krav på att helt frysa de lägsta lönerna.

– Det är vi naturligtvis inte nöjda med, säger Karin Johansson, vd för arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Det är ett högt avtal och lönsamheten i många av handelsföretagen är ansträngd. Det är en tuff framtid, det är det, säger hon. 

Men handelsanställde Johan Berglund är nöjd.

– De flesta på mitt jobb ligger från 24 000 och uppåt, så 500 spänn extra på det är en stor andel. 

Så du tycker att handelsanställda har anledning att vara nöjda med det här?

– Absolut, säger Johan Berglund.