Finansministern: Ett olämpligt sätt att arbeta

5:34 min

Det har kallats tidernas största dokumentläcka och den avslöjar bland annat att den svenska banken Nordea erbjuder sina rikaste kunder att undvika skatt i skatteparadis.

– Man blir naturligtvis väldigt förvånad, säger finansminister Magdalena Andersson till Ekot.

Hör Ekots extrasändning längst ner i artikeln.

Den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har hjälp över 200 000 företag och fonder i fler än 200 länder att placera pengar för att undvika skatt. I Sverige har storbanken Nordea arbetat med byrån, det avslöjarSVT, som tagit del av över 11 miljoner läkta dokument. 

Avslöjandet är en del av ett internationellt samarbete med över 1oo redaktioner som kan avslöja att alltifrån världsledare, som Rysslands president Vladimir Putin och och Syriens president Bashar al-Assad, till sportprofiler som Lionel Messi och toppar inom Fifa är indragna i härvan.

Att Nordea arbetat med advokatbyrån tycker finansminister Magdalena Andersson är olämpligt.

– Alla företag som hamnar i det här sammanhanget borde fundera på om det är bra för deras varumärke att synas i de här sammanhangen och det utgår jag från att Nordeas ledning funderar på nu, säger Andersson.

Söndagens internationella avslöjande visar att skatteplanering fortfarande pågår i stor omfattning. 

– Hela vårt system bygger på att alla är med och betalar skatt. Det finns många som lägger mycket tid och resurser på att undvika att betala skatt. Jag tycker det är ett olämpligt sätt att arbeta. Jag strävar efter en ordning där vi har ett skattesystem där det är svårt att undvika att betala skatt och där alla vill vara med och bidra till hög kvalité i välfärdstjänsterna.

Samtidigt säger Andersson att det blivit svårare för personer att undgå skatt sedan Sverige ingått flera informationsutbytesavtal med tidigare skatteparadis.

– Sedan finanskrisen har vi arbetat mer aktivt på att få med olika länder på att utbyta information. De möjligheter som fanns att gömma pengar tidigare har blivit mycket mer begränsande, säger Magdalena Andersson.

– Skatteverket har fått fantastiskt nya möjligheter att hitta pengar som svenskar försöker gömma pengar utomlands.