Nordea: Vi följer de regler som finns

4:10 min

Nordea hävdar att man sedan 2009 slutat med all verksamhet som inte skulle kunna klara av en granskning, men att man haft ett annat upplägg tidigare.

– Efter 2009 har vi sett till att våra kunder som har ändrat sin verksamhet och följer de lagar och regler som finns, säger säger Nordea presschef Magnus Nelin i Ekots extrasändning.


Hör Ekots extrasändning längst ner i artikeln.

Nordea har via sitt kontor i Luxemburg samarbetat med advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama för att skapa hundratals brevlådeföretag åt förmögna kunder i Sverige, Norden och Baltikum.

Med hjälp av brevlådeföretagen ska bankens förmögna kunder ha kunnat gömma undan pengar och därigenom slippa skatta.

Så före 2009 har ni hjälp rika kunder att undvika skatt?

– Jag kan inte säga exakt vad som hänt före 2009, däremot så vet jag att de här reglerna ändrades 2009 så att vi och våra kunder följer de regler som finns.

Enligt Nelin finns upplägget fortfarande för ett antal kunder. 

– Som vi ser så kan det finnas vissa unika situationer där det kan vara acceptabelt att ha ett sånt här brevlådeföretag, i väldiga undantagsfall, men det bygger också på att man följer de lagar och regler som finns, säger Nelin. 

– Man måste komma ihåg att vi arbetar med väldigt mycket internationella kunder med verksamheter över hela världen och där kan det i undantagsfall finnas behov för den här typen av verksamhet.

Enligt SVT framgår det också av dokumenten att Nordea fortfarande administrerar fler än hundra andra aktiva brevlådeföretag.

– Det jag vet är att det inte handlar om att komma undan skatt utan vi ser till att följa alla lagar och regler som finns, säger Magnus Nelin.

Advokatbyrån Mossack Fonseca har hjälpt människor över hela världen, alltifrån världsledare till fotbollsstjärnor, att slippa betala skatt och flera banker har hjälp till att förmedla kunder.

Enligt de läkta dokumenten, som SVT tagit del av, rör det sig sammanlagt om 214.488 företag och fonder som skapats i 21 olika skatteparadis, kopplade till medborgare i fler än 200 länder. 

Enligt Magnus Nelin på Nordea kände banken inte till omfattningen på Mossack Fonsecas affärer.

– Vi måste gå igenom den här dokumentationen som nu presenterat och sen se hur vi ska agera utifrån det.