”Ett av historiens största avslöjande”

6:09 min

Sveriges radio ekonomikorrespondent kallar ICIJ:s avslöjande för en av de största i historien.

– Jag är inte direkt förvånad. Det finns beräkningar som säger om den afrikanska eliten, politiker och företagare, skulle betala sina skatten och inte skeppa ut pengar ur Afrika så skulle det inte behöva något bistånd till kontinenten. För det de skickar ut är mycket mer än vad världen skickar in i form av bistånd.

De så kallade Panamadokumenten, som sprids över världen efter ett gemensamt avslöjade av grävande journalister i ICIJ, avslöjar hur toppolitiker och förmögna personer världen över gömmer pengar i skatteparadis.

– Vi har väl alla misstänkt att det här är en enorm historia. Om det är sant att toppen i regeringen på Island har använt sig av de här metoderna efter att de fått makten genom att lova väljarna att ge sig på just den här typen av skattesmitning så måste ett eller annat ögonbryn höjas, säger Staffan Sonning.

Totalt har över 11 miljoner dokument läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, som hjälpt människor över hela världen att slippa betala skatt och flera banker har hjälp till att förmedla kunder, däribland den svenska banken Nordea.

Enligt brittiska The Guardian, som tagit del av det läckta materialet, har 143 politiker använt skatteparadis. Bland dem Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

– Det här kommer bli en enormt stor historia om det är sant att eliten i väldigt många länder struntar i att betala skatt och använder sig av de här metoderna. Sen gäller det att bedöma om det ryms inom de svenskar lagar eller ej, säger Staffan Sonnning.