I dag börjar återsändandet av migranter från Grekland till Turkiet

2:43 min

Tidig måndag morgon började de första bussarna med migranter, främst från Pakistan, anlända till Mytilinis hamn. Det hela går mycket lugnt till, rapporterar vår korrespondent på plats i Grekland.

Människorättsorganisationer har riktat kraftig kritik mot EU:s avtal med Turkiet och fortfarande kvarstår många frågetecken kring hur det ska gå till. 

Turkiet har bland annat utlovats sex miljarder euro av EU för att gå med på avtalet som innebär att flyktingar och migranter från och med i dag ska börja skickas tillbaka över havet från grekiska öar till Turkiet.

Bakom ett högt gallerstängsel inne på tullområdet i Mytilini hamn på den grekiska ön Lesbos ligger den turkiska snabbfärjan Nazli Jale förtöjd.

Det ska vara en av de båtar som EU:s gränsmyndighet Frontex chartrat för sända flyktingar och migranter tillbaka till Turkiet från de grekiska öarna.

Få uppgifter om hur det ska gå till är bekräftade men inne på ett uthyrningskontor en bit från hamnen säger en man att det är han som hyrt ut båten åt Frontex och ger mig bara ett tips: Gå upp tidigt i morgon bitti, det börjar då.

Den turkiska båten tar 200 passagerare och varje migrant kommer enligt uppgifter i grekiska medier att ledsagas av varsin polisman som följer med över till den turkiska sidan.

Greklands regering säger att ingen av dem som först skickas tillbaka har sökt asyl. Främst ska det handla om människor från Pakistan och Afghanistan.

I centrala Mytilini ser man inga flyktingar och migranter alls längre. De som kommer efter att avtalet mellan EU och Turkiet började gälla den 20 mars förs till ett låst läger där deras asylansökningar snabbehandlas, men bara de som riskerar direkt förföljelse i Turkiet har chans att få stanna.

Just nu finns omkring 6 000 flyktingar och migranter på de grekiska öarna som väntar på besked om vad som ska hända dem.

Tvärs över havet i den lilla turkiska turistorten Dikili har några tält satts upp på piren där båtarna från Grekland ska lägga till. Det ser ut som en sorts bana som migranterna ska slussas igenom bakom polisens blå kravallstaket.

Turkiets inrikesminister har sagt att uppemot 500 personer kan tas emot till att börja med. Men hela proceduren är oklar. För varje syrier som skickas tillbaka från de grekiska öarna så sänds en syrier vidare från flyktingläger i Turkiet till ett EU-land, en mot en, upp till 72 000 personer.

Men i turistidyllen Dikili är de är inte särskilt välkomna tillbaka. På torget vid kajen sitter stora plakat om att Dikilis invånare inte vill ha något flyktingläger här och tusentals namn har samlats in mot överenskommelsen mellan EU och Turkiet.

– Nu måste vi ge dem jobb, bostäder, de behöver allt, säger sjuksköterskan Hatice Risliler. Vi vill inte ha dem här

Stadens borgmästare Mustafa Tosun vill inte heller ta emot migranterna.

– Att göra handel med människoliv är fel, det tycker både jag och Dikilis invånare. Vi är helt emot det, säger Mustafa Tosun