Stort genomslag för avslöjande om skatteflykt

3:23 min

Runt om i världen avslöjades i går kväll hur topp-politiker, framgångsrika idrottsmän och andra berömdheter använt sig samma advokatbyrå i Panama för att skatteplanera och gömma undan pengar. 

Panama Papers kallas avslöjandet som beskrivs som det största av sitt slag. Bakom avslöjandet ligger den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och journalistnätverket ICIJ. Dokumenten som läckt ut från advokatbyrån Mossack Fonseca visar hur företaget hjälpt tusentals förmögna personer att skatteplanera och gömma undan tillgångar under åren 1975-2015.

Det var den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som först fick dokumenten men tog sen hjälp av jounalistnätverket ICIJ. Över hundra medier runtom i världen har grävt fram egna historier ur materialet.

Det framgår att advokatbyrån har skapat över 200 000 så kallade brevlådeföretag i skatteparadis runt om i världen till sina kunder. Företagen har ofta som enda syfte att hålla pengar borta från myndigheter i länder med högre skatter.

Bland dem som använt sig av Mossack Fonseca finns tolv personer som är eller har varit statschefer, däribland Kungen av Saudiarabien. Andra toppolitiker i materialet är Islands statsminister och Pakistans premiärminister. Även personer som står mycket nära Rysslands president Vladimir Putin har gömt omkring två miljarder dollar på det här sättet.

I Kina har anhöriga till president Xi Jinping öppnat brevlådeföretag via byrån i Panama. Listan på personer är mycket lång men det är svårt att slå fast om de gjort något olagligt.

Även i fotbollsvärlden gav gårdagens avslöjande eko. Världens bästa fotbollsspelare Lionel Messi ska tillsammans med sin pappa ha haft ett Panama-bolag som inte kommit fram i den skatteutredning som redan pågår mot honom i Spanien.

Många av de förmögna personer som advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpt att skatteplanera har hittat dit via internationella banker. Det är också här det hittills enda svenska namnet dyker upp.

Banken Nordea har varit med och hanterat hundratals brevlådeföretag åt rika kunder, uppger Sveriges Television. Det har fått finansminister Magdalena Andersson att kritisera Nordea.

– Alla företag som hamnar i den här typen av sammanhang borde fundera på om det är bra för deras varumärke att synas i de här sammanhangen och det utgår jag från att Nordeas ledning funderar på nu, säger Andersson.

Nordeas presschef Magnus Nelin säger att banken jobbar annorlunda i dag.

– Det som jag vet är att vi ändrade våra regler 2009, just för att komma tillrätta med den här typen av problem och verksamheter. Så efter 2009 har vi sett till att de av våra kunder som haft sådan här verksamhet har ändrat sin verksamhet och faktiskt följer de lagar och regler som finns.

Sveriges Television säger sig däremot ha information om att Nordea även efter 2009 arbetat med den här typen av upplägg. På onsdag kommer fler uppgifter om Nordea i programmet Uppdrag granskning på Sveriges Television.