Tuff vardag för allergiker

1:39 min

Nu har svår tid startat för allergiker. Var femte invånare är nämligen allergisk mot pollen. Speciellt jobbigt blir den här tiden för de som också är allergisk mot annat såsom pälsdjur och födoämnen.

Gävleborg är bland de sämsta i landet när det gäller allergivård för vuxna. Det visar en patientundersökning som gjordes i höstas av Astma- och allergiföreningen i region Mellannorrland. 

I region Gävleborg är det även brist på tillgång till nya behandlingar som forskas fram.

16-åriga Alva Westman är allergisk mot pollen, ägg, mjölk och pälsdjur, något hon delar med många. Var femte person (20 procent) är allergiska mot pollen och pälsdjur och 17 procent mot något födoämne.

– Jag tar medicin när det är pollen ute så att jag inte ska bli dålig, men det kliar ändå, säger Alva Westman.

I höstas gjorde astma- och allergiföreningen en undersökning bland sina medlemmar för att förbättra vården och livskvalitén. Speciellt för vuxna allergiker finns det många brister. Bland annat saknas utredningar och allergologer.

Undersökningen visade också att av alla barn som är inskrivna på barnmottagningen har 40 procent astma och allergi. 

17-åriga Emilia Karlström från Edsbyn är luftburen allergisk mot jordnötter.

– Jag är lite orolig om jag åker buss, tåg, fly, går i skolan. Många har förståelse, men många har ingen förståelse alls, säger Emilia Karlström.

Vad händer om ni får i er något ni är allergisk mot?

– Min hals täpps igen så att jag kvävs, säger Emilia.

– Jag får också så, jag får svårt att andas. De har sagt på sjukhuset att jag nog inte kan dö av det, men det är ändå hemskt och det kliar i halsen, säger Alva.

 Hur påverkar allergierna er vardag?

– Man är alltid rädd att få i sig fel och det är svårt att gå på café och restaurang med kompisar, säger Alva Westman.

– Man kan inte göra samma saker som sina kompisar. Man kan inte gå ut på vilket café som helst och man kan inte gå ut och äta eller åka vart som helst. Man blir begränsad, säger Emilia Karlström.