Pedersén tvingas avgå som kommunalråd

2:11 min

Socialdemokraten Benny Pedersén tvingas avgå som kommunalråd i Forshaga. Pedersén har nämligen inte längre arbetarekommunens förtroende.

Pedersén misstänks för att ha köpt varor till sig själv och låtit arbetsgivaren betala. Enligt polisanmälan ska det handla om ett tiotal elektronikvaror som inhandlats till ett HVB-hem i Grums, men som sen inte återfunnits i verksamheten.

Vid ett extra inkallat styrelsemöte under söndagen uppmanades Benny Pedersén att avgå från sina politiska uppdrag. Det säger arbetarekommunens ordförande Per Lawén (S).

– Mot bakgrund av den rådande situationen finns det ingen möjlighet för honom att sitta kvar.

Men om han är oskyldig?

– Då för vi väl ompröva detta, säger Per Lawén (S).

Benny Pedersén kommer att ersättas av socialdemokraternas ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott: Maria Norell, Per Lawén, Bertil Hagelin och Veronica Oldne.

När kommer ett nytt kommunalråd att vara utsett?

– Det hoppas vi ha klart inom en månad.

Är du själv intresserad?

– Ja, i ett sådant här läge och om partiet vill ha mig. Men det är medlemmarna som avgör, säger Per Lawén.

Ulric Andersson är distriktsordförande. Förra veckan uttalade han sitt stöd för Benny Perdersén. Så här kommenterar han Pederséns avgång:

– Jag tycker det är tråkigt att det blir en sådan situation. Frågan ägs dock av Forshaga arbetarekommun. Distriktet har inte för avsikt att gå in och ha synpunkter. Det är de närmaste partikamrater som ska göra den bedömningen. Det är ett förtroendeuppdrag och då måste man ha ett förtroende från de närmaste. Det hade man tydligen inte vid mötet igår.

Har du fortsatt förtroende för Benny Pedersén?

– Jag har inte tagit ställning eftersom jag vet alldeles för lite. Nu är det åklagare och andra som måste bedöma om det skett ett brott.