Sverige utreder renbetet över gränserna

Ersättning för förlorade marker är ett av problemen i renskötselkonventionen. Det här synar nu före detta justitierådet Bertil Bengtsson, på uppdrag av regeringen.

- Renskötselrätten är skyddad av grundlagen precis som äganderätten. Det har man kritiserat, att den här lagstiftningen om konventionen inte riktigt tar hänsyn till det, säger Bengtsson.

Förhandlingar om en ny gränsöverskridande renskötselkonvention mellan Sverige och Norge har pågått sedan 2005. Men länderna har svårt att enas om en gemensam konvention.

En stor del av kritiken riktas mot att kompensationen för förlorad betesmark är för liten både när det gäller norsk och svensk sida - men speciellt när det gäller ersättningen för svenska samebyar.

- Det grundlagsskydd som renskötselrätten har innebär inte att man inte kan expropriera mark, för det kan vi alla svenskar råka ut för - men man ska ha en ordentlig ersättning.

Norska Sametingets president Aili Keskitalo säger till NRK Sápmi att det är konstigt att Sverige sätter igång en egen utredning, eftersom detta inte bara berör Sverige.

Keskitalo tror inte att en ensidig svensk utredning kan bidra till en ny gemensam lösning. Hon tror också att den svenska utredningen kommer att ytterligare förhala konventionsarbetet som enligt planerna ska skrivas under i år.

Även utredaren Bertil Bengtsson tycker att det är synd om man ska behöva skjuta på konventionsarbetet.

- Det är ju inte bra att vi inte har några moderna lagregler som reglerar det här.

Regeringskansliet har också hållit i flera dialogmöten där samebyarna har fått komma med synpunkter. Två av tre möten har redan hållits varav det sista hålls i Luleå den 3 maj. Mötesprotokollen bidrar sedan till underlag för utredningsarbetet som ska vara färdigt den 30 juni.

- Då får alltså de i regeringskansliet fundera på, om de ska ta och omförhandla så att konventionen ändras eller ska vi nöja oss med att komma med en svensk lagstiftning som skyddar de svenska samerna för konsekvenserna av konventionen och ge dem bättre ersättning och sådant, säger Bertil Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio