BORÅS

Hon lär nyanlända barn att simma

2:08 min

Hon väljer att använda sitt ursprung för att komma nära nyanlända, ensamkommande barn och ungdomar. Yas Gerayeli ägnar all sin lediga tid på simarenan i Borås där hon hjälper ensamkommande barn att lära sig simma. 

– Det var självklart för mig att ställa upp, säger Yas Gerayeli.

För ett år sedan hörde simklubben Elfsborg av sig till Yas Gerayeli i hopp om att hon ville hjälpa dem att lära nyanlända barn och ungdomar att lära sig simma gratis.

Yas Gerayeli har haft andra simgrupper tidigare under sju år, men kände att hon ville göra något nytt. Nu är det 60-70 ungdomar, tjejer på tisdagar och killar på onsdagar, som lär sig simma ihop med coachning av Yas Gerayeli på persiska, engelska och svenska.

– Man kommer dit och kör lite uppvärmning, sen hoppar de i vattnet och jag berättar för dem vad de ska göra, säger Yas Gerayeli.

Vad är den stora skillnaden mellan att jobba med äldre barn jämfört med yngre?

– De äldre tycker kanske att det är lite tråkigt att göra de grejerna som de yngre barnen får göra, de förstår inte att de måste lära sig från grunden och de tror att de är lite bättre, säger Yas Gerayeli.

Det blir crawlsim, bröstsim, ryggsim, men i början är det mest vattenvana man måste lära sig. Målet med simlektionerna är att alla i slutet ska kunna simma minst 200 meter och få ett godkänt betyg i idrott i skolan.