Soppscenen i Kalmar lägger ner

4:40 min

Efter elva års verksamhet kommer nu beskedet att Soppscenen i Kalmar läggs ner. Det sista evenemanget blir den 21 april.

2015 firade Soppscenen i Kalmar tio år och satte publikrekord med 5 300 personer. Men 2016 års säsong blir den sista med konceptet soppa och kulturupplevelse, det meddelade arrangören Charlotte Aaby Hertzman i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar kommun har meddelat att de inte kan stötta verksamheten på det sätt de har gjort från och med 2017, eftersom det inte är helt lagligt. Charlotte Aaby Hertzman driver nämligen Soppscenen genom ett eget företag. 

Kommunen har stöttat Soppscenen sedan 2006, inte med regelrätta bidrag utan en form av arrangemangsstöd. Soppscenen har skickat en faktura som innebär att kommunen har köpt tjänster av företaget. Och då ska egentligen en upphandling föregå affären.

Kultur- och fritidsnämnden har hittills inte fått någon direkt kritik för det här. Nämndens ordförande Marianne Dahlberg (S) säger till P4 Kalmar att de vill göra rätt nu, och undvika att kritiken kommer. Samtidigt ingår justeringen i en större genomgång som kultur- och fritidsförvaltningen gör av alla sina bidrag och utbetalningar.

- Vi får förfrågningar från andra som försöker leva på det de gör, och där måste vi se till att vi har någon sorts likabehandlingsprincip. Det är vi skyldiga till, säger Marianne Dahlberg (S) till P4 Kalmar.

Kultur- och fritidsförvaltningen har sett över möjligheten att ge Soppscenen uppdraget via en regelrätt upphandling men då måste fler intressenter erbjudas möjligheten att vara med och slåss om de 185 000 kronorna. Och eftersom man vill att Soppscenen ska vara kvar i Charlotte Aaby Hertzmans unika regi har man sedan årsskiftet bollat andra lösningar.

- Nu väljer Charlotte själv att inte fortsätta med de samtalen, som vi inte på något sätt hade slutfört, säger en besviken Marianne Dahlberg (S).

Charlotte Aaby Hertzman har till exempel fått rådet att starta en förening, försöka hitta ideella krafter som kan hjälpa till och satsa mer på lokala och därmed billigare kulturpersonligheter. Hon har blivit erbjuden hjälp med att se över kostnaderna. Men efter elva år med ett program som har hållt en hög kulturell kvalitet året runt väljer hon hellre att sluta.

– Det finns en anledning till att jag driver det i eget företag, för de ideella krafterna har en begränsning i vad de orkar. Och man kan ju inte börja om med något annat, det kan i alla fall inte jag tänka mig, säger Charlotte Aaby Hertzman till P4 Kalmar.

Med dagens besked vill hon dessutom starta en debatt om kulturpolitiken i landet. Hon efterlyser överlag mer resurser till kulturen på landsbygden, och frågar sig om det verkligen bara är institutioner och ideella föreningar som ska kunna stå för kulturlivet i Kalmar län. Ansvaret lägger hon bland annat på regionens ledande politiker, som Kalmars kommunalråd Johan Persson.

– Jag önskar att han, när han har landsbygdsuppdraget, skulle säga att kulturen är viktig på landsbygden. Jag ser inte att han säger det. Jag önskar att det skulle komma igång en kulturdebatt, säger Charlotte Aaby Hertzman.