Helikopterräddning

Polishelikoptrar har begränsad kapacitet vid fjällräddning

1:57 min

Polisens nya helikoptrar som köptes in under 2015 och som är baserade bland annat på Frösön och i Boden kan för närvarande inte användas för att vinscha upp eller ner folk i samband med fjällräddningsuppdrag.

Det upptäcktes under påskhelgen då en man var i akut behov av hjälp i Jokkmokksfjällen.

Först från och med maj kommer man att kunna nyttja de nya polishelikoptrarnas vinschar och den informationen hade inte nått ut till vakthavande polisbefäl i Norrbotten.

– När vi fick de nya helikoptrarna insåg vi att vi inte kommer hinna utbilda personalen innan vi gjort oss av med de gamla helikoptrarna. Då var det ett ställningstagande som vi fick göra, att vi kommer vara utan vinschförmåga fram till och med maj, säger Bengt Grönlund.

Polisen köpte in sju nya helikoptrar under 2015 för 62 miljoner kronor styck. Två av helikoptrarna är placerade i Östersund och Boden, och har i uppdrag att hjälpa människor i fjällen. De har därför tillhörande vinsch för kunna hissa ner fjällräddarna och hjälpa människor i nöd.

Men det dröjer sex månader innan man kan använda vinscharna, då piloter och den alpina gruppen behöver vänja sig vid den nya utrustningen och få utbildning något som man kallar för en planerad nedgång i verksamheten. Information som resterande del av polisen inte fått del av. 

– Vi har ju försökt informera men det är nog så här med information att du kan aldrig informera tillräckligt mycket och så mycket att alla vet om det. Kommunikation och information är jättesvårt att nå fram med, säger Bengt Grönlund.

Under påskhelgen, mitt under räddningsinsatsen av en man i en ravin i Jokkmokks fjällen, fick vakthavande polisbefäl i Norrbotten reda på att helikoptrarnas saknas vinsch och det dröjde därför innan den norska helikoptern kunde tillkallas.

– Normalt sett har polishelikoptern vinsch. Speciellt när de jobbar under påsken, säger Tomas Schäufele som var vakthavande befäl under ravinolyckan i påsk.

– Nu är det en helt ny helikopter. Personalen har inte utbildning på vinschen och det fick vi besked om under räddningsuppdraget. Hade vi vetat det tidigare hade vi självklart skickat efter den norska helikoptern snabbare än vad vi gjorde, säger Tomas Schäufele.

Vid fjällräddningens alpina räddningsgrupp i Jämtland, knuten till polisen i Jämtland är man, till skillnad mot polisen i Norrbotten väl medveten om de rådande begränsningarna.