Kulturarbetare i Molenbeek bearbetar känsliga ämnen

2:36 min

Det har gått två veckor sedan terrorattackerna i Bryssel. Flera av terroristerna hade koppling till stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Där försöker kulturarbetare ta upp känsliga ämnen som terrordåden och religiös extremism.

Lilas mamma i pjäsen spelar klarinett med öppet fönster medan pappan häller upp te.

– Jag erkänner att jag börjar gilla den där Frédéric, säger Lilas pappa när klarinetten tystnat.

Han syftar på dotterns kristna pojkvän.

– Det är ju svårt att han inte är muslim, men han har ett gott hjärta, säger mamman.

Vi i publiken sitter uppkrupna på små träbänkar i ett plasttält, mitt på ett torg i Brysselstadsdelen Molenbeek.

Den här eftermiddagen spelar teaterkompaniet "Les nouveaux disparus" pjäsen "Le Mariage de Lila", Lilas bröllop - en historia om ett kvarter där olika kulturer försöker leva tillsammans. Publiken är blandad - barnfamiljer, tjejkompisar, killgäng. 

– För mig var det första gången på teater. Jag har varit på bio men aldrig på teater, säger trebarnsmamman Hamida som är här med sin dotter när pjäsen är slut.

Hon berättar att hon undvikit att gå ut senaste tiden, på grund av rädslan.

– Jag följer det som händer via TV:n. Det är verkligen… 

Hon avslutar inte sin mening, men syftar på de dödliga terrorattackerna som slog mot Bryssels flygplats och tunnelbana för två veckor sedan, och som har en särskild koppling just till det här kvarteret, som världens blickar riktats mot senaste veckorna.

Det är nämligen från Molenbeek, där en stor del av befolkningen har sina rötter i Marocko, som flera av de misstänkta bakom både Paris- och Brysselattackerna kommer ifrån. Den religiösa radikaliseringen här har ökat de senaste åren, något som den belgo-marockanska skådespelaren Ben Hamidou märker i jobbet.

– Jag noterar det tydligt genom mina föreställningar - så fort man rör religionen blir det mycket komplicerat.

Han tar som exempel “Les Chaussures de Fadi”, en pjäs han spelade i kvarteret för ett par år sedan.

– Jag hade rollen som en konservativ islamist som förälskar sig i en prostituerad kvinna. På grund av det fick jag hot, säger han.

Han och kollegor i kultursfären vill nu försöka prata om terrordåden, och om religiös extremism i Molenbeek genom konsten, men har ännu inte hittat den rätta formen för det. 

– Nu är frågan hur man kan prata om det, med de begränsningar som finns. Hur kan man prata om detta på ett indirekt och subtilt sätt? säger Ben Hamidou.