Stig Henriksson (V) kritiserar kommunens stöd till flygplatsen

0:48 min

EU-kommissionen granskar Västerås stads miljonstöd till Västerås flygplats. Det kan visa sig att Västerås stads pengastöd kan vara olagligt och snedvrida konkurrensen flygplatser emellan.

På Västerås flygplats består av fyra procent av verksamheten av kommersiellt flyg och den största delen - 60 procent - är skolflyg, där det alltså är ett privat utbildningsföretag som utbildar piloter.

Riksdagspolitikern Stig Henriksson från Vänsterpartiet, tillika suppleant i Trafikutskottet, tycker inte att det är rimligt att stödja en flygplats där till största delen ett privat skolflygsföretag gynnas.

– Oavsett vad EU-kommissionen kommer fram till så bestämmer vi inte om det här på egen hand. Oavsett om det skulle vara lagligt skulle det vara olämpligt, säger han.

Stig Henriksson säger att behovet av Västerås flygplats inte finns då den ligger tio mil från Arlanda.

– Nu är det här en fråga för Västerås skattebetalare och de politiker de väljer. Men som vänsterpartist kan jag inte se att det här ligger i linje med varken klimatmålen eller någon form av konsekvensneutralitet.

Han påpekar att det inte är fakta han lägger fram, utan åsikter.

– Från mitt perspektiv är det inte rimligt att lägga en enda skattekrona på Västerås flygplats. Den regionalpolitiska nyttan av en flygplats i Västerås, den är försumbar och kostar bara mycket pengar, säger Stig Henriksson.