Rysk fotograf gör utställning av Tarkovskijs sista film

2:57 min

Den ryska fotografen Victoria Ivleva är på Gotland och Närsholmen för att fotografera människorna bakom Andrej Tarkovskijs sista film Offret. 

- Jag har alltid velat åka till Gotland, jag vet inte riktigt varför. Kanske för att öns ryska namn låter så vackert? Men efter Tarkovskijs Offret kändes Gotland som en plats som man måste åka till och se. 

Egentligen ville Tarkovskij filma på Fårö, berättar Ivleva, men det gick inte på grund av militära restriktioner. 

- Det var förmodligen den nordiska naturen som vi känner igen från Ryssland som lockade honom till Gotland. Naturen här påminner mig om naturen i Ryssland och jag är säker på att Tarkovskij kände samma sak. Naturen är inte skinande, mer blygsam, men den känns väldigt evig. 

Victoria Ivleva är på Gotland för att fotografera gotlänningar som hjälpte till med inspelningarna av Offret. 

Till sin hjälp har hon vännen, journalisten och curatorn för den framtida utställningen, Ulla Tillgren. Hon har letat upp och ska nu intervjua flera av de personerna som var med bakom kulisserna 1985, då filmen spelades in på Närsholmen.

- Nu har vi velat hitta alla de okända, de som ingen har brytt sig om i 31 år. Som gjorde att filmen över huvudtaget kunde spelas in.

Utställningen, med Ulla Tillgrens intervjuer och Victoria Ivlevas bilder  kommer att visas i samband med Bergmanveckan i sommar på Kustateljén i Fårösund.