#vägentillrio

Nikita drömmer om Rio varje dag

3:39 min

Vår egen olympier, taekwondospelaren Nikita Glasnovic är tillbaka. Uppladdningen inför Rio är i full gång och Nikita tränar flera gånger om dagen för att hålla sig i form.

Vi ses hemma hos Nikita. När jag ringer på öppnar en precis nyvaken Nikita som försovit sig. Så här länge har jag inte sovit sedan nyår säger hon och skrattar. Nikitas rum är ljust med vita väggar, i garderoben hänger fullt med långa sommarklänningar. Ovanför Nikitas säng har hon hängt upp fem stycken trä ringar som bildar den kända OS-loggan.

Det är en inspiration för mig. Jag har ringarna ovanför sängen för att påminna mig själv varför jag gör det här. Varför jag går upp lite tidigare varje dag.

Jag frågar Nikita om hon brukar fantisera om sig själv på prispallen och hon säger att det är det enda hon drömmer om. Det är det som är drömmen och slutmålet med all tid hon lägger ner på taekwondo.

– Jag vill stå där högst upp och ha den där OS-medaljen. Jag får gåshud när jag tänker på det.

Nikita längtar oerhört mycket efter OS och det finns en person som hon ser fram emot att möta. Tjejen som är regerande världsmästare Jade Jones. De har redan mötts flera gånger tidigare och varje gång de tävlar är Nikita lite bättre och lite närmare att kunna slå henne.

– Att vinna mot henne på OS, det hade verkligen varit något.

För många elitidrottare är det värsta som skulle kunna hända att man skadar sig. Nikita säger att det är oerhört viktigt att träna smart och lyssna på sin kropp så man inte utsätter sig för onödig press, det finns definitivt de som tränar för hårt för att uppnå ett bra resultat så fort som möjligt, men det gör inte Nikita. De vanligaste skadorna när det kommer till taekwondo är knärelaterade. Jag frågar henne hur det skulle kännas om hon skadade sig och inte kunde vara med i Rio.

– Jag kan inte ens tänka på det. Det är för mycket negativ energi. Det hade varit som om allt det jag hade kämpat för hade gått upp i rök.

Den största mentala utmaningen är tävlingarna hon delar i, att växla mellan att vinna och förlora och att göra bra ifrån sig på vissa matcher och sen dåligt på andra kan ta på psyket men Nikita har stort stöd hos sin mamma.

Det är mamma som är mitt bollplank. Jag kan reflektera och analysera matcher med henne.

Nikita tränar alltså inte bara inför OS. Hon har flera andra tävlingar hon deltar i under våren, men hon har valt att lägga sig på en lagom nivå så att hon inte ska slita ut sig. Nästa stora event är EM i Schweiz.

 – Jag ser det som en stor uppladdning inför OS. Jag hoppas att jag kommer så långt att jag får tävla mot  Europas tjejelit.