Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Nordenskiöldsloppet blir fyra mil kortare

4:45 min

Det milda vädret har smält all snö på isarna där den tänkta 22 mil långa drabbningen på längdskidor skulle ske. Nu flyttas banan till skogen där det är mer snö.

”Vi kommer att flytta större delen av sträckan från sjöarna som i dagsläget saknar snö, till land där snötillgången är bättre” skriver arrangörerna på sin hemsida.

Och just nu har arrangörerna väldigt stressiga dagar efter att de måste göra om logistiken med en vecka kvar till Nordenskiöldsloppet den 10 april.

Nu är man tvungen att frångå originalsträckningen, där vändpunkten år 1884 var i Kvikkjokk. Nu blir vändpunkten Granudden, halvvägs till Kvikkjokk.

- I och med att banan går igenom skogen blir det längre till Granudden där vändpunkten kommer att vara. Och så kör vi två varv runt Jokkmokks elljusspår istället, säger Wolfgang Mehl.

“Den totala distansen på loppet kommer att justeras till ca 180km med en marginellt mer kuperad banprofil” skriver arrangörerna på hemsidan. Starten kommer fortsättningsvis vara i Purkijaur och målet i centrala Jokkmokk.

- Vi bestämde det här i fredags, för det lovades inte snö alls. Det är inte originalsträckan men vad ska man göra. Vädret är som det är, säger arrangören Wolfgang Mehl.

Just nu är SMHI:s prognos att det ska snöa flera dagar den här veckan.

- Det kan vi inte lita på. Det kanske kommer i form av blötsnö, säger Wolfgang Mehl.

Nu jobbas det för fullt med att planera om hur bland annat 3000 liter sportdryck, 2000 liter te, 1500 liter blåbärsoppa, 6000 bananer, 6000 bullar ska nå till rätt kontroll.

- Förra bansträckningen följde stora delar bilvägen till Kvikkjokk. Nu måste vi flytta samtliga kontroller med en vecka kvar till loppet. Det är en gigantisk apparat. Nu har vi tre kontroller dit man bara kan ta sig med skoter, säger Wolfgang Mehl.

Loppet har en budget på 2,5 miljoner, varav sponsorintäkter utgör omkring halva summan och deltagaravgifter andra halvan.

- Någonting som kommer bli mer spännande är avslutningen, där publiken kan se åkarna köra de avslutande 22 kilometrarna i centrala Jokkmokk. Det blir två varv runt elljusspåret , säger arrangören Wolfgang Mehl.

Resultatuppdatering och direktrapporter under söndagen kommer att finnas på oddasat.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio