Uppsala missade miljoner till mer personal i äldreomsorgen

1:33 min

Uppsala kommun fick nära 17 miljoner kronor från regeringen för att öka sin bemanning i äldreomsorgen. Men kommunens enda satsning blev en vårdhund på halvtid för 100 000 kronor. Nu får kommunen skarp kritik av PRO.

– Ja jag vill inte svära i radio, men jag tycker att det är bedrövligt, säger Carl-Eric Thörngren som är ordförande i Uppsala län för PRO, Pensionärernas Riksorganisation. Att man inte använder de resurser som finns till det här och tittar på vad de syftade till, att öka bemanningen och göra det trevligare för dem som är äldre och finns på våra äldreboenden. Det är mycket dåligt tycker jag, säger han.

Uppsala kommun hade möjlighet att få över 15 miljoner kronor från regeringen för att utöka personalen inom äldreomsorgen förra året.
Istället satsade kommunen 100 000 kronor på en vårdhund enligt en undersökning av Svenska Dagbladet. Privata vårdgivare använde däremot 3,2 miljoner på att utöka sin personal.

– Ja det är jättebra, det betyder att de är betydligt mer pigga och vakna för mer resurser än vad kommunen är vilket jag tycker är konstigt. Kommunen måste ju ligga i framkant när det kommer nya resurser, menar Carl-Eric Thörngren.

Pengarna som blev över måste nu kommunen betala tillbaka till regeringen.

– Ställer du en vårdhund på 100 000 i proportion till 15 miljoner och så skickar du tillbaka 12 miljoner, så tycker jag att det är bedrövligt, säger Carl-Eric Thörngren.

Men Gun-Henny Dahl som är Förvaltningsdirektör på Äldreförvaltningen i Uppsala menar att det fanns för lite tid för att hinna ta vara på pengarna.

– Medlen kom mitt i sommaren och i juli så står det lite still, så att vi jobbade på så snabbt som vi kunde med att komma ut med information till utförarna, säger hon.

De extra vårdpengarna från regeringen finns till och med år 2018, och nu i år har Uppsala kommun hunnit med lite bättre - hittills har man beviljat projekt för 14 miljoner kronor.