Cykeln allt mer populär för pendling och motion

0:25 min

Att cykla till jobbet eller att ha cykling som träningsform ökar allt mer. Vilket inte minst märks på försäljningen som förra året uppgick till 600 000 cyklar. 

Stefan Gustafsson cykelförsäljare i Borås är en som märker av cykeltrenden. 

– Det märks att det är inne att röra på sig, det märker vi både med att vi får nya kunder och också att fler vill ha hjälp i verkstaden. 

Det är inte bara en ökad försäljning sett till antalet som ökar utan det blir även vanligt med flera cyklar flera olika behov säger Stefan Gustafsson.

–  En del har både en pendlarcykel och en träningscykel, jag tror cyklisten vill ha flera alternativ hemma, en cykel för landsväg och en för skogen, säger Stefan Gustafsson.  

För den som pendlar till jobbet har elcykeln blivit ett skonsamt alternativ som enligt Stefan Gustafsson ger allt. 

– Du får kondition eftersom du måste trampa och du får friska luften, du får allt. 

Ont i rumpan vanligt problem 
Vanligaste problemet som cyklister söker sig till cykelhandlaren för är punktering. Men även ett mer delikat problem berättar Stefan Gustafsson.

– Att det känns av i baken efter att man har varit ute och cyklat, att man får ont. Då gäller det att optimera och mäta ut vilken sorts sadel som man ska ha.

P4 Sjuhärads reporter som tagit cykeln till intervjun fick en snabbkurs i vad hon bör tänka på som cyklist. 

  1. Ha ordentligt med luft i däcken.
  2. Se till att sadeln är justerad rakt fram för att få en bra sittställning. 
  3. Att prova ut en sadel som är anpassad efter den egna kroppen.

Hur tycker du att det fungerar att cykla där du bor? Finns det cykelbanor, känns det säkert och smidigt? Eller är det krångligt?Hör av dig till oss p4sjuharad@sr.se eller kommentera på vår facebooksida!