Hur tänker en kille som våldtar i grupp?

3:03 min

Efter tre unga killars misstänkta gruppvåldtäkt på en studentkryssning natten till i onsdags, väcks frågan varför.

– Jag misstänker att de (killar som gruppvåldtar) är väldigt påverkade, både av varandra och av droger eller någonting annat. Påverkan på varandra ger ett grupptryck som leder dem in i det här.

Det säger Bengt Jarl, verksamhetschef på Rättspsykiatri Västmanland i Sala. Innan han blev chef där, arbetade han i 25 år som psykolog inriktad på behandlingen av sexbrottslingar. Han fortsätter:

– Sedan måste vi ha klart för oss att det finns en väldigt stor hänsynslöshet, en råhet i det här beteendet, och det vittnar om att det finns en störning. Vanliga pojkar ska inte göra på det här sättet. 

Gruppvåldtäkten ombord på Silja Galaxy natten till den 30 mars skedde under en partykryssning för studenter. De misstänkta våldtäktsmännen pekades ut av brottsoffret när fartyget lade till i Värtahamnen dagen efter.

– Det är nog grupper som är marginaliserade och kanske lite på glid som beter sig på det här sättet. De har en väldigt knepig syn på kvinnan, på kvinnokroppen. De tar sig rätten att göra saker. Det visas ingen hänsyn och råder brist på empati, säger Bengt Jarl. 

Man hör ofta att våldtäkt inte handlar om sex, utan om makt. Det här var en studentkryssning med 1 700 tonåringar ombord och förmodligen mycket sexuella spänningar i luften. Bengt Jarl tror att det spelar in, men:

– Jag tror att sexet har en betydelse, naturligtvis, men det här handlar om demonstrationer av män som positionerar sig i flocken.

De tre misstänkta gärningsmännen är 19 respektive 18 år.

(Läs mer om unga sexualbrottslingar: "Det känns som jag inte har haft nåt riktigt liv än". Fyrtiofem tonårspojkar som har begått sexuella övergrepp, studie av Inga Tidefors.)