Tandläkare: Varför okej att inte skaffa giltig utbildning?

1:51 min

Legitimerade tandläkaren Torbjörn Lundström förstår de arton veterinärernas larm om hästtänder.

- Det här är en principiell fråga. Vad är vetenskap och beprövad erfarenhet? Om du kommer med en utbildning från ett annat land så måste ju den utbildningen vara prövad att den stämmer här, annars får du inte jobba, säger Torbjörn Lundström.

Om det faktum att 18 veterinärer ingriper mot vad de anser kan vara ett brott mot djurskyddslagen säger han att han förstår att de reagerar när de hört och sett vad hästtandtekniker utför för typ av behandlingar.

-Jag förstår dem. När de får sin legitimation så är de så att säga "djurens väktare" och ska se till att hålla fanan högt när det gäller djurskydd.

Torbjörn Lundström anser att länsveterinären på Gotland inte är så "bakbunden" som hon säger.

- Om man skulle önska något av länsveterinären så är det att åtminstone informera hästägare om att de faktiskt inte har rätt att anlita folk för den typ av behandlingar som visas på hemsidan. (Tillhörande en av de hästtekniker vars behandlingar de 18 veterinärerna ifrågasatt.)

- Min tolkning är att den som har huvudansvaret för djurskyddsarbetet, det måste vara länsveterinären i den region där detta sker, säger Torbjörn Lundström.

Själv är han legitimerad tandläkare först med "tvåbenta" patienter, men han skolade sig vidare för fyrbenta patienter och är alltså också behörig legitimerad tandläkare inom djurens hälso- och sjukvård. Han vidareutbildar legitimerade veterinärer inom hästtandvård på Statens lantbruksuniversitet.

Vi har talat med en av de hästtandtekniker som utfört behandlingar på Gotland och som tillbakavisar kritiken och anser att hon inte gjort något hon inte får.