Vårbudgeten i hamn

1:12 min

Vänsterpartiet är nu överens med regeringen om den kommande vårbudgeten, erfar Ekot. Partiets ledning har sagt ja till uppgörelsen - som bland annat innehåller tio miljarder kronor till kommuner och landsting, uppger i dag Ekots källor.

Nästa onsdag ska finansminister Magdalena Andersson lägga fram vårbudgeten på riksdagens bord. Sänkta arbetsgivaravgifter för enmansföretagare, en halvering av momsen på mindre reparationstjänster och höjd skatt för banker och andra företag inom finanssektorn är några av de förslag som hittills har presenterats.

Förhandlingarna är inne i slutskedet och nu står det klart att budgeten kommer att få stöd av regeringens budgetpartner Vänsterpartiet.

Partistyrelsen har gett klartecken till överenskommelsen, kan Ekot berätta. "Det är en tillräckligt bra uppgörelse för att vi ganska så självklart skulle säga ja", sammanfattar en ledamot.

Vänsterpartiets förhandlare uppges ha fått gehör för sitt krav om tio miljarder kronor extra till kommuner och landsting, en satsning som väntas offentliggöras i morgon.

Inom Vänsterpartiet har det funnits kritik mot partiets pågående budgetsamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Orsaken är framför allt regeringens nya, mer restriktiva migrationspolitik. En handfull ledamöter i partistyrelsen tyckte att skulle säga nej till uppgörelsen med regeringen, erfar Ekot.

Det har funnits en intern kritik i regeringens omsvängning i flyktingpolitiken gör att ledande vänsterpartister vill lämna budgetsamarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den linjen vann dock inte gehör i partistyrelsen.