Byggnads utökar strejkvarsel

Fackförbundet Byggnads hotar ta ut ytterligare åtta arbetsplatser i strejk. Otillåten stridsåtgärd menar Sveriges Byggindustrier.

I förra vecka varslade byggnads om strejk, då medelade man att 60 arbetsplatser skulle beröras, varav en handfull i Västerbotten.

Nu utökar man varslet med ytterligare 8 arbetsplatser och det berör ett hundratal medlemmar.

På flertal arbetsplatser runtom i landet har representanter från Byggnads hindrats att få tillträde, skriver man i ett pressmeddelande.  

- Förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier är fortsatt tröga trots att medlare nu är inkopplade. BI villkorar allt för att istället tvinga fram månadslöner. Det kan vi aldrig gå med på, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i pressutskicket.

Sveriges Byggindustrier menar att dagens stridsåtgärd är otillåten och att Byggnads är välkomna att prata med sina medlemmar. 

– Självklart är fackförbunden välkomna att prata med sina medlemmar, men inte oannonserat och på arbetstid agitera om lagt strejkvarsel. Det är minst sagt anmärkningsvärt att Byggnads lägger ett varsel i ett ärende som ska avgöras i Arbetsdomstolen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

PEAB:s bygge på Mariehöjd i Umeå finns med på listan över de nya arbetsplatserna som kommer att gå ut i strejk om varslet blir verklighet.

Fram till 14 april har parterna på sig att komma överens innan strejk utbryter.