Skatteverket granskar svenskarna i Panama-läckan

1:56 min

Skatteverket kommer att granska de 400-500 svenskar som uppges finnas i den så kallade Panama-läckan.

Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket:

– Vi får nu titta på de här namnen, se om de har deklarerat för pengarna. Då är det inget problem. Att ha pengar i utlandet i sig är ju inte ett problem. Utan problemet är ju om du inte deklarerar för dem, säger han.

Läckan innehåller 11 miljoner dokument, och hittills har Uppdrag Granskning hittat uppemot 500 svenska personer eller företag, som ska ha kommit undan skatt i Sverige genom Panama-upplägget.¨

– Det handlar om personer i näringslivet – alltifrån egenföretagare med konsultverksamhet till näringslivstoppar, säger Joachim Dyfvermark, reporter Uppdrag Granskning:

Ser ni någon röd tråd vilka det är som har hjälpt dem till Panamabolaget?

– Det är väldigt olika. Det vi kan se är att Nordea sticker ut i antalet kontakter och antalet förmedlade bolag med Panama.

Dagens Nyheter skriver att det bland annat handlar om en IT-miljonär som eftertaxerades 2012. En skodesigner med säte i Västsverige, och en nolltaxerande man som 2012 fick sin inkomst uppskriven med 6 miljoner, efter en granskning av Skatteverket.

Swedbank och Handelsbanken nämns i de läckta dokumenten, men vilken roll de spelat är alltså oklart.

Nordea ska ha spelar en ledande roll i att förmedla svenska kunder till så kallade Offshorebolag – alltså så kallade brevlådeföretag i skatteparadis.

Varken nye vd Casper von Koskull eller tidigare vd Christian Clausen vill kommenterar uppgifterna. Presschef Magnus Nelin: