Panama-dokumenten

"Vi vanliga kan ju inte placera våra pengar i skatteparadis"

15 min

Presidenter, sportstjärnor och banker har fått hjälp att undanhålla pengar från skatt. 400 journalister har arbetat med läckta dokument i ett år och även här i Sverige har man hittat klienter som fått hjälp, bland annat banken Nordea.

Lyssna på Eriks intervju med Joachim Dyfvermark en av journalisterna på Uppdrag Granskning som jobbat med dokumenten, frilansjournalisten Axel Kronholm på Island, även Maria Persson Löfgren i Moskva och etikforskaren Peter Norberg.

 

– Det är en läcka och det handlar om 11,5 miljoner dokument som kom till en tysk tidning och för att hantera detta gick man till ett nätverk av flera hundra journalister, berättar Joachim Dyfvermark. Det var en helt unik inblick i något vi inte skulle få se, en parallell ekonomi. När du och jag får lön så går pengarna in på ett lönekonto och vi betalar skatt och så finns detta system där folk med stora tillgångar placerar pengarna i ett system där man betalar lite eller ingen skatt.

I Sverige är det främst storbanken Nordea som pekas ut för att ha hjälpt sin mer välbärgade kunder att placera pengar utom räckhåll för en korrekt beskattning med hjälp av firman i Panama.

– Få kunder vänder sig direkt till advokatfirman i Panama. Man använder sig av en mellanhand. I fallet Nordea urskiljer sig när det gäller banker. De har förmedlat många brevlådeföretag, varit en aktiv part att administrera infrastrukturen, berättar Joachim Dyfvermark.

Hur mycket av detta är olagligt?

– Vi ser hela spektrat. Allt ifrån mexikanska knarkkungar, skattefusk till legal skatteplanering. Det som är gemensamt är att man köper en tjänst i Panama. Inte sällan har man "målvakter", fattiga människor i Panama som betalt för att skriva under.

Lyssna gärna på intervjuerna här. Dels berättar Joachim Dyfvermark vad han tror kommer att bli följden av avslöjandet. Här kan du också höra frilansjournalisten Axel Kronholm på Island. Han berättar om en tilltänkt demonstration på Island.

Statsministern och hans fru på Island kan ha varit inblandade när det är gäller ett arv.  

– Det är väldigt upprörda röster här, säger Axel Kronholm. Sjutusen har skrivit på Facebook att de ska delta. Även oppositionen har krävt nyval. Statsministern har inte varit ärlig säger man här.

I en enkät som P4 Extra gjort säger Mikaela Sonck och Elisabeth Hertvik att det är orättvist.

– Vi som har vanlig lön betalar ju vår skatt. Men det måste vara något fel i systemet. Hade jag fått den här möjligheten kanske jag hade gjort likadant.

– Jag är inte förvånad. Men en bank ska vara något att lita på.

Maria Persson Löfgren rapporterar från Moskva om hur den här nyheten har slagit ner där.

– Oppositionen har sagt att det kommer att påverka parlamentvalet i höst, men jag tror inte att det får så stor påverkan för det man se av andra avslöjandena tidigare så är den politiska makten och den ekonomiska makten så stark sammanknuten och det behövs så mycket för att ändra på det, säger hon.

Etikforskaren Peter Norberg på Ersta Sköndal högskola säger att huvudansvaret är bankernas även om kunderna också måste ta sitt ansvar.