Ulf Björklund: "Vi kommer driva klassfotbollen som alltid"

4:07 min

År 2017 har Svenska Fotbollförbundets bestämt att ingen vinnare ska utses eller tabellsystem ska gälla för barn upp till 13 års ålder. Klassfotbollen väljer dock under 2016 att köra på i delvis samma stil och utser en segrare redan i tredje klass.

Förra årets klassfotboll omgav av en viss turbulens, minst sagt. Kritiken då gällde om barn ska spela fotboll på vuxnas villkor, att man utser en slutsegrare i serier och cuper. Svenska fotbollförbund har bestämt, med start år 2017, att ingen under 13 år ska få spela för att vinna någon cup eller serie. Barn ska spela fotboll för att det är roligt, inget annat.

- Jag tycker att man ska få ha en slutsegrare från 9-10 års ålder. Men vi kommer självklart följa förbundets regler, säger klassfotbollsanasvarige Ulf Björklund till P4 Värmland.

Även om de nya reglerna ska gälla så småningom väljer Ulf Björklund att gå efter dom gamla reglerna, delvis i alla fall. I klassfotbollen kommer en segrare att utses från klass 3 och uppåt år.

- Vi vill anpassa oss så att det blir roligare för de små, att alla får vara med och spela. Men när dom blir nio år så spelar dom så som idrott är. Det är till viss del tävling, sen ska det ju självklart vara roligt också.

Ulf får dagligen frågor om klassfotbollen kommer vara kvar och han menar att det kommer självklart att vara kvar. Vi kommer driva den som alltid säger han.

- Vi anpassar oss efter Svenska fotbollförbundets upplägg till nästa år. Och visst jag köper deras resonemang till viss del, men huvudsakligen vill vi ju att alla ska spela fotboll så länge som möjligt och det är ju vad denna debatt handlar om

Lite senare i Morgon i P4 Värmland medverkade Janne "Flash" Nilsson, som även han hade åsikter om tävlande barn i tidiga åldrar.

- Det här upprör ju givetvis. Du sa att ingen vinner upp till åtta år, alla vinner säger jag. Föräldrars barn ska inte vara med att spela för att det inte finns någon mening eftersom det inte koras någon vinnare. Alla dom här grejerna är till 99 procent påhittade grejer av vuxna, säger Janne "Flash" Nilsson.