Nordenskiöldsloppet blir fyra mil kortare

0:52 min

Det milda vädret har smält all snö på isarna där den 22 mil långa drabbningen på längdskidor skulle ske. Nu flyttas banan till skogen där det är mer snö, rapporterar Sameradion.

”Vi kommer att flytta större delen av sträckan från sjöarna som i dagsläget saknar snö, till land där snötillgången är bättre” skriver arrangörerna på sin hemsida.

Och just nu har arrangörerna väldigt stressiga dagar efter att de måste göra om logistiken med en vecka kvar till Nordenskiöldsloppet den 10 april.

Nu är man tvungen att frångå originalsträckningen, där vändpunkten år 1884 var i Kvikkjokk. Nu blir vändpunkten Granudden, halvvägs till Kvikkjokk.

- I och med att banan går igenom skogen blir det 5få mil längre till Granudden där vändpunkten kommer att vara. Och så kör vi två varv runt Jokkmokks elljusspår istället, säger Wolfgang Mehl.

“Den totala distansen på loppet kommer att justeras till ca 180km med en marginellt mer kuperad banprofil” skriver arrangörerna på hemsidan. Starten kommer fortsättningsvis vara i Purkijaur och målet i centrala Jokkmokk.

- Vi bestämde det här i fredags, för det lovades inte snö alls. Det är inte originalsträckan men vad ska man göra. Vädret är som det är, säger arrangören Wolfgang Mehl.