Ett kommando är allt som behövs

5:40 min

Det här studentrummet är anpassat efter personen som bor i lägenheten, med fokus på kreativitet och studentlivet.

Det är på Örebro Universitet som Ann Loufti, professor inom informationsteknologi, tillsammans med ett team håller på att utveckla världens smartaste studentrum. Det är i alla fall vad de själva kallar det intelligenta studentrummet. I rummet finns en dator som är kopplad till olika föremål och programmerad så att studenten, genom röststyrning, kan ändra belysning, höjden på skrivbordet, kolla hur krukväxterna mår och mycket mer.

– Vi har ett smart rum som är fyllt med olika tekniska lösningar och bra inredning. De tekniska lösningarna är delvis produkter som redan finns på marknaden, men vi har satt ihop dem på ett innovativt sätt, säger Amy.

Studentrummet är ett projekt som hänger ihop med starten av två nya civilingenjörsutbildningar på Örebro Universitet till hösten. Tanken är att en av studenterna som läser vid ett av de nya programmen ska få möjlighet att bo i lägenheten och samtidigt få möjlighet att både utvärdera och utveckla programmeringen av den på egen hand. Vem det blir som får bo i lägenheten kommer avgöras genom en tävling.

Lägenheten kommer att vara färdiginredd och även i inredningen hittar man flera smarta lösningar, där exempelvis skrivbordet, även används som matbord för att spara plats.

– Först och främst har jag fokuserat på de olika funktionerna som måste finnas i en lägenhet, där man ska bo på en sådan här liten yta. Det är 21 kvadrat där du ska äta, sova, plugga, umgås och vara kreativ, säger Ann Thübeck som är inredare.