Flyktingar från Grekland skickades tillbaka till Turkiet idag

1:07 min

För två veckor sedan bestämde EU och Turkiet att många flyktingar, som finns på de grekiska öarna, ska skickas tillbaka till Turkiet. Och i morse lämnade de första båtarna den grekiska ön Lesbos med omkring 130 människor, som nu tvingas tillbaka till Turkiet.

Klicka här om du vill läsa mer!

Det här avtalet mellan EU och Turkiet har kritiserats av bland annat organisationen Amnesty.

Vår reporter Katja Magnusson är i Turkiet och berättar vad som händer:

– De första av de människor som deporterades i morse från Lesbos har nu klivit av. Jag har hittills bara sett män som har gått av den här båten, men det är bara en båt en turistbåt, som de alltså har åkt i över havet som ligger inne. Fortfarande finns det en båt till som väntar med fler som har deporterats, säger hon.

En flykting byts mot en annan

EU och Turkiet har bestämt att flyktingar ska skickas tillbaka till Turkiet. Det är personer som har flytt från krig och våld men också andra som har lämnat fattiga länder för att försöka få jobb här i Europa.

EU och Turkiet har även bestämt att för varje person som skickas tillbaka från Grekland kan Turkiet skicka ut en människa från ett flyktingläger där.

Det ska vara en person från Syrien som skickas till ett EU-land. Som mest ska fler än 70 000 syrier kunna skickas ut. I dag har de första syriska flyktingarna kommit till Tyskland.

Vad som kommer att hända är oklart

Några av flyktingarna ska skickas till den turkiska staden Dikili. En del som bor där vill inte ta emot flyktingar.

Och exakt vad som kommer att hända med människorna är oklart, säger Katja Magnusson.

– De tas till ett inhängnat område med väldigt stor polisbevakning, det är blå kravallstaket, där de ska gå in och de slussas som i en bana genom olika tält, där de ska registreras.