Sommarjobb till alla på Skytten

1:36 min

Alla ungdomar som bor i kvarteret Skytten i Söderhamn ska få sommarjobb om de vill. Det udda greppet tar kommunala bostadsbolaget Faxeholmen.

Vi träffar Faxeholmens vd Petri Berg på Skytten. Och bäst han står och pratar om syftet med satsningen så passerar 17-åriga Elena Yasar som bor här.

– Vi kommer i sommar att erbjuda alla ungdomar här som är mellan 14-19 år jobb, vad tycker du om det? frågar Petri Berg.

– Ja, det är det är jättebra för att de behöver pengar. Ja... det är bra, säger Elena.

Faxeholmens vd Petri Berg växte själv upp i området i Söderhamns norra delar. Här bor omkring 600 personer och kvarteret är bostadsbolagets största.

När vi går runt i det nyligen framtinade området ser han genast arbetsuppgifter vid några fasta bänkar och bord.

– Det här är ypperligt arbete att slipa av och olja in.

Eftersom bostadsbolaget inte vet hur många som nappar på idén så är det oklart hur mycket pengar det kostar – men Faxeholmen kommer att betala hur många det än blir och hoppas på minst ett 20-tal ungdomar som lotsas av tre arbetsledare.

– Förutom att hålla en god nivå på fastighetsskötseln så handlar det om att stärka individen och få ungdomar från många olika kulturer att träffas och umgås.

Faxeholmen kommer också att ha aktivitetsledare anställda i sommar i Söderhamns norra stadsdelar. De kommer att hitta på roligheter för barn och ungdomar.
Men Elena Yasar då, ska hon jobba här i sommar?
Nej, hon har andra planer.

– Jag tänker åka till Stockholm i sommar, säger hon med ett skratt.