Polisen saknar resurser att upprätthålla nattligt körförbud

2:56 min

Trots körförbud nattetid i centrala Karlstad störs boende i centrum av mycket motorljud på nätterna. De senaste helgerna har det eskalerat och även Stadshotellet har fått ta emot klagomål från flera irriterade gäster.

– Ibland kommer gästerna ner direkt till nattportieren och klagar. Andra gäster lyckats somna om och nämner det vid utcheckningen morgonen därpå, säger Anna Björkenstam Wedberg, tillförordnad hotelldirektör.

Boende i innerstan och hotellgästbesökare räknar med att det kan vara en del oväsen nattetid, men den senaste tiden har ljudnivån höjts.

För att minimera motorljudet i centrala Karlstad har kommunen sedan länge satt körförbud mellan midnatt och klockan fyra på morgonen. Men på Stadshotellet Elite upplever man inte att motortrafiken stannar av nattetid. Utan vill gärna att polisen gör mer för att de trafikregler som finns följs.

Polisen håller med om att detta körförbud inte efterföljs av trafikanterna.

– Vi har ju ansvaret att trafikreglerna följs och det gör vi efter bästa förmåga, men eftersom det är många andra saker som kräver vår uppmärksamhet framförallt på helgerna, blir det tyvärr så att vi inte kan ha den övervakning som vi vill ha, säger Tommy Lindh på polisen.

Enligt vittnen är det den motorburna ungdomen som står för det mesta av oväsendet. Rasmus Arvidsson går fordonsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad och han berättar att de brukar åka Epatraktor sent på kvällar och nätter. De brukar även åka med andra kompisar som har körkort. Att det är körförbud vet de mycket väl om.

– Jag har ju åkt fast där efter tolv en gång, då fick jag bara en varning, säger Rasmus Arvidsson.

Egentligen ska polisen betala ut böter på plats. Ungdomarna menar på att det är så mycket väsen och stoj i centrum nattetid på helgerna att de inte tänker på om de stör de boende eller de hotellgäster som försöker sova.