Förslaget: Kalmar blir residensstad i ny region

1:17 min

Kalmar föreslås bli residensstad, om Småland, Öland och Östergötland bildar region i framtiden. Slutsatsen dras efter indelningskommitténs möte i dag.

Den statliga indelningskommittén har lämnat sina förslag för hur makten i framtidens region ska fördelas. Växjö får den politiska makten med det nya regionparlamentet, Linköping får framtidens motsvarighet till landstingets förvaltning och Kalmar bli residensstad, enligt förslaget.

– De har verkligen lyssnat in de signaler som vi har skickat, säger Johan Persson (S) som är kommunalråd i Kalmar.

Att bli residensstad innebär att den statliga organisationen, med dagens länsstyrelser, ska utgå från Kalmar.

– Om man ska bilda nya stora regioner, så får inte det öka urbaniseringen och klyftorna mellan olika delar av en region, utan det måste istället hjälpa till för att skapa mer rättvisa. Det har de verkligen lyssnat på och därför är jag väldigt glad i dag.

Enligt Johan Persson innebär förslaget att Kalmar skulle behöva knytas starkare till de övriga huvudorterna. Då kan Stångådalsbanan, järnvägen mellan Kalmar och Linköping, bli ännu viktigare.

Johan Persson hoppas också att länsstyrelsens placering ska dra fler statliga jobb till Kalmar, eftersom tanken är att övrig statlig verksamhet ska följa framtidens regionindelning.

– Jag ser väldigt många fler statliga jobb. 

Kan det handla om flera hundra nya arbetstillfällen?

– Ja, när det här har satt sig. Det är min bedömning.

Nu händer detta:

  • Indelningskommittén ska lägga fram ett förslag med den regionindelning som kan bli aktuell i sydöstra Sverige 2019. Detta ska ske senast i juni.
  • Regeringen tar sedan beslut i frågan.