Mat med Malin: 7 tips för mätta bebisar

Alla har en åsikt om bebismat, enligt vår matinspiratör och dietist Malin Randeniye. Här resonerar hon kring vår syn på bebisars mat.

Jag har just fått en liten bebis, mitt tredje barn, så vad passar väl bättre än att under april prata lite om barn och ungdomars matvanor - och varför inte börja från början, med de allra minsta?

Till och börja med kan jag ju säga att jag måste sätta på mig min dietistrock och hala fram dietist-legitimationen här. Så det är min utgångspunkt i hela mitt resonemang om bebisens mat. Jag säger det eftersom just när det kommer till mat för bebisar verkar alla ha en åsikt.

Se Malins tips längre ner på sidan

Som nybliven förälder får man ofta “goda” och lika ofta ombedda råd från familj, vänner, släktingar och till och med folk på stan. Det är något med bebisar som får oss att gå in i någon sorts kollektivt omhändertagande. Det är visserligen fint men som förälder kan man känna sig splittrad av alla råd och vissa gånger kritiserad för att man gör “fel”.

Till dig som känner att du vill ge råd till en ny förälder, vänta tills du blir frågad om råd - och kom ihåg att du förmodligen inte har hela bilden av föräldrarnas situation klar för dig.

Som förälder kan man känna sig splittrad av alla råd.

Är det något som mina år som dietist har lärt mig så är det att det alltid finns en anledning till folks matvanor och att det ofta inte är det man först tror.

Till dig som är nybliven förälder och undrar om du gör “rätt” kan jag rekommendera att ta en till på Livsmedesvekets hemsida. Där finns massor av bra information om mat för barn under ett år.

Kom också ihåg att det är du som förälder som avgör vad som passar bäst för er situation.

Malins 7 tips för mätta bebisar 

  • Första tiden finns två alternativ av mat till bebisen bröstmjölk och modersmjölksersättning. Bägge funkar finfint som mat för bebisar. Amning är ofta ett bra förstahands alternativ men inte alltid.
  • Amning kräver stöd och kunskap. Att börja amma tar tid och kräver rätt teknik. Kvinnor som vill börja amma behöver därför mycket stöd av sin omgivning. Det finns också amningshjälp att tillgå och sjukvården kan lotsa vidare till det.
  • Från det att bebisen är ett halvår behöver man också lägga till mat till amning eller ersättning för att täcka barnets behov.
  • Var beredd på en kinkig bebis när ni börjar med smakportioner. Det kallas neofobi och är från början ett skydd mot matförgiftning. Det är normalt att det tar ca 15 gånger för en bebis att acceptera en smak eller en ny konsistens. Att bebisen rynkar på näsan eller spottar ut betyder alltså inte att du ska sluta servera den rätten i fortsättningen, tvärtom.
  • Ett sätt att få barnet att acceptera maten lite snabbare är att blanda ut den med lite bröstmjölk eller ersättning som barnet är vant vid då kan maten slinka ner snabbare.
  • Det går lika bra att servera barnet hemlagade smakportioner som färdiga barnmatsburkar. Välj det som passar er bäst.
  • Första året tål bebisar inte allting, läs därför på livsmedesvekets hemsida eller deras i informationsmaterial för att få en bra bild av vad du kan mata ditt barn med.

/Malin Randeniye