Soldiers of Odins interna dokument visar på högerextremism

3:55 min

Nätverket Soldiers of Odin vill skapa trygghet och har inget med nazism att göra. Det sa organisationens talesperson Mikael Johansson i en intervju i P4 Dalarna för två veckor sedan. Men enligt Henrik Johansson från Inte rasist men, som granskar högerextremism, så är det en direkt lögn.

Att det gatupatrullerande nätverket Soldiers of Odin har börjat patrullera gatorna i Dalarna avslöjade vi för två veckor sedan.

Soldiers of Odin grundades av en finsk nazist och har starka kopplingar till högerextremism.

Men när vi pratade med organisationens talesperson Mikael Johansson förnekade han alla former av högerextremism inom organisationen, och menade att Soliders of Odin bara vill skapa trygghet. Han menade att bilden av den är felaktig:

Den är helt missvisande och felaktig och ren lögn från Expos sida.

Finns det inga kopplingar på den svenska sidan till högextrema partier eller rörelser?

Inte från Soldiers of Odins sida, nej.

Men Henrik Johansson från Inte rasist men, som granskar högerextremism, har kommit över dokument som visar att det finns kopplingar till högerextremism och den finska sidan.

– Det lustiga är att han sitter och säger att de inte har med Finland att göra. Men i sin beskrivning säger de att ' Soldiers of Odin Dalarna arbetar under Soldiers of Odin Finland ', man har varit väldigt tydlig med att finnarna ska vara med i gruppen.

–  Så det här är en direkt lögn. Och jag har tagit del av de interna regelverken man har i Soldiers of Odin, och där är man återkommande till att det handlar om flyktingar, att de ska bli rädda för Soldiers of Odin, säger Henrik Johansson.

Henrik Johansson har också läst hur man delar upp sig i patruller för att skrämma flyktingar.

– Man säger att ' vi provocerar inte och vi ska inte bli provocerade, men om det blir bråk så visar vi flyktingar vilka som bestämmer '. Så än en gång pekar man ut flyktingar som huvudmotståndare, inte generellt att skapa en trygghet på stan.

Att de inte ska ha koppling till högerextremism, vad säger du om det?

– Men det är så väl belagt, om man bara börjar titta på de här personerna i Sverige, det är många som återfinns i högerextrema tidigare organisationer, men också vilken propaganda de använder sig av som de sprider på sina egna Facebooksidor.

Vi har sökt Soldiers of Odins talesperson Mikael Johansson under en veckas tid för en kommentar, men inte lyckats.

Den 11 april rapporterar vi att Soldiers of Odin lägger ner sin verksamhet i Dalarna. Det bekräftar Mikael Johansson via sociala medier.