Programtips P3

Söndag 10 april i Pira & Bråding i P3: Lisa om att tampas med förlossningsdepression

Kl. 14.03-16.00.
När Lisa får sitt andra barn hamnar hon i en djup förlossningsdepression. Hon får problem med magen, känner sig trött och gråter konstant. Till slut orkar hon inte mer och bestämmer sig för att lämna sin familj för gott.

I dagens Pira & Bråding i P3 möter vi Lisa som när hon får sitt andra barn hamnar i en djup förlossningsdepression. En depression som under flera månader viftas bort som en babyblues, en trötthet och en naturlig känsla som nyblivna mammor ofta kan drabbas av. Inte ens hennes man, han som känner henne bäst, förstår hur pass illa det faktiskt är.

Hennes första dotter är bara strax över året, hennes man är upptagen på jobbet och Lisa själv kämpar hårt för att hålla fasaden uppe, samtidigt som hon ska skola in sin äldsta dotter, ta hand om ett spädbarn och slåss med sina inre demoner.

På åttaveckorskontrollen på BVC vågar hon åtminstone berätta för sköterskan hur hon mår, men kötiden till psykologen är lång och Lisa känner att ingen riktigt tar henne på allvar. Hennes kropp börjar få mer och mer fysiska symptom, hon kräks, har magbesvär och kan inte längre äta. Hon gråter konstant och isolerar sig mer och mer. Och till slut orkar hon inte mer.

- Jag satt där på golvet och ammade min glada dotter. Mina tårar prickade ner hela hennes fina gammelrosa pyjamas och jag kände så starkt att jag inte orkade mer. Jag funderade på hur länge hon kunde klara sig utan mat. Jag tänkte att jag lägger en lapp vid babygymmet där jag lämnar henne och skriver när hon åt senast och sedan går jag…

Lisa lämnar allt i tron om att familjen kommer att må bättre utan henne. Hon börjar leta efter ett bra alternativ till att bara försvinna för gott. Men egentligen så vill hon inte dö, hon vill bara inte leva i den här känslan.

Hör Lisa berätta om hur hennes förlossningsdepression höll på att kosta henne familjen, babylyckan och nästan hela livet. En sjukdom som drabbar många men som få vågar prata om då det är extremt skamfyllt att inte vilja vara med sitt eget barn.

Programledare är Linda Pira.

Pira & Bråding i P3 sänds söndagar kl. 14.03-16.00.