Mia deltar i världens längsta skidlopp

6:46 min

Den 10 april genomförs det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet utanför Jokkmokk. Loppet kallas för världens längsta och tuffaste skidlopp och en av deltagarna som står på startlinjen på söndag är Mia Gyllenberg från Karlstad.

Det var polarfararen Nordenskiöld som 1884 anordnade tävlingen för att bevisa sina expeditionsmedlemmars förmåga att avverka långa sträckor på kort tid. Det är första och enda gången loppet hittills har anordnats. Mia Gyllenberg från Karlstad ser fram emot att ta sig an utmaningen.

– Jag brinner för skidor och älskar skidåkning. Det är mest långlopp och ultralopp som jag gillar just nu när jag har blivit lite äldre, berättar hon.

Mia Gyllengren är långt i från någon novis på tränings- och tävlingsområdet. Hon har ställt upp i åtta Vasalopp och har otaliga starter i Tjejvasan och Öppet spår på sin meritlista. Mattila Ski Marathon hör till en av hennes favoritlopp. Hon har även tävlat i orientering, multisport och långa löpartävlingar, så kallade ultralopp.

– Jag lockas av långa lopp. Jag tränar mycket och har alltid gjort det. Jag har klarat av 18 mil på rullskidor, så då tänkte jag att jag borde klara av 22 mil på längdskidor, säger Mia Gyllenberg.

Uppladdningen inför loppet på söndag är nu i full gång och målet med tävlingen är tydligt.

– Målet är att komma i mål. Det är ingen idé att rusa iväg i ett för högt tempo. Det gäller att lägga upp kosten på rätt sätt innan loppet och sova mycket, det gäller att vara utvilad. Jag måste också få ordning på skidorna. Jag börjar bli lite nervös, men det är ändå roligt, säger Mia Gyllenberg.

På grund av mildväder så har arrangörerna i år fått korta ner banans längd som istället sträcker sig över 18 mil. Den första segraren och hittills enda segraren av loppet hette Pavva-Lasse Nilsson Tourda som skidade 1884 den då 22 mil långa sträckan på 21 timmar och 22 minuter.