Två barnboksgiganter gör experimentell sagosamling

2:19 min

Två svenska barnboksgiganter författaren Ulf Nilsson och illustratören och författaren Stina Wirsén samarbetar för första gången i boken "En saga alla dagar" – en bok där berättelsen verkar komma till under läsningens gång och får vuxen och barn att själva berätta.

 – Det är som en hyllning till fantasin, leken och berättandet och jag tänker också på högläsningen och till den vuxne och barnet som upplever litteraturen tillsammans. Det löper som en röd tråd genom hela boken.

I nya boken "En saga alla dagar" börjar berättelserna lite trevande och utifrån, och Stina Wirséns bilder och kollage spinner vidare som i ett eget temperament. När Ulf Nilsson och Stina Wirsén började hade de en tanke om att göra som små pixiböcker, ett format som Ulf Nilsson använder sig av när han möter barn och gör berättelser tillsammans med dem.

Vi sitter i sofforna hemma hos honom med bokhyllorna omkring oss och går in i arbetsrummet för att hämta en påse med småböcker som han har klippt och häftat, redo för barn att börja skriva och måla i.

– Den är lite ovanlig i formatet, det är rätt lagom; man får plats med en bild av en katt eller en mus och så kan man skriva en liten text. Då är det en bild av mig!

Och den idén bara fanns som inte riktigt är färdigt från första början eller?

– Ja, tänkte hela tiden om pixiböcker – lite korta anspråkslösa korta berättelser, men som man ändå kan tänka på och som barn gillar.

– För vi ville slå ett slag för berättandet och det kräver att man slappnar av och bara vågar, man ritar på och berättar på och ser var man hamnar.