Skellefteå

Skellefteå presenterar budget

1:34 min

Inte oväntat så blir det skolan och de sociala verksamheterna inom  Skellefteå kommun som får de största ramökningarna under 2017.


Det visar förslaget till budget för 2017 och en plan fram till 2021.

För och grundskolan får en ramökning med 35 miljoner och sociala en ökning med 21 miljoner kronor. Men det här täcker inte löne och kostnadsökningar och inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna en satsning på 200 miljoner till skolan under valperioden.
– Vi skulle ha kunnat stoppa in hur mycket pengar som helst men nu finns det inte mer. Men vi har kunnat stoppa in så mycket pengar till skolan som gör att dom kan söka stadsbidrag också, säger Maria Marklund som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Skellefteå fortsättar att investera i lokaler för bland annat skolan, fritidsektorn, och ny vattenförsörjning. Totalt 4 miljarder på 5 år. Ett trendbrott i Skellefteå blir att kommunen kommer att låna upp 3 miljarder.

75 miljoner ska gå till det omdebatterade badhuset i Skelleftehamn och även där kan det bli det trendbrott i Skellefteå. Socialdemokraterna kan nu tänka sig att en privat aktör bygger och tar hand om driften av det planerade badhuset.
– Ja det är vi om vi ser att det blir positivt för verksamheten i badhuset, och det har vi gett ett uppdrag att utreda, säger det Socialdemokratiska kommunalrådet Lorents Burman.