Stukat Swedbank inför årsstämma

1:35 min

Det väntas i dag en dramatisk årsstämma i Swedbank som ju bland annat efter kritiserade fastighetsaffärer tappat en rad nyckelpersoner i ledningen.


Föreningen Aktiespararna har fått mängder av samtal, inte minst från små aktieägare som är oroliga för problemen i banken. Det säger Albin Rännar som är chef för föreningens marknadsbevakning.

– Det är nästan dagligen personer hört av sig. Det är anställda, aktieägare och kunder i Swedbank och det är medlemmar hos oss. De är oroliga och väldigt upprörda. Det här saknar motstycke faktiskt.

En av de som hört av sig är småspararen Asta Pettersson som sålt sina aktier och som inför stämman efterlyser mer självkritik i Swedbanks ledning.

– Det kapital jag har det har jag i Swedbank och lite orolig är jag faktiskt. Tidigare hade jag även Swedbankaktier, men de har jag gjort mig av med. Jag ville inte vara med på den kanten.

Swedbanks ordförande Anders Sundström får inte fortsatt förtroende idag. Vd, storbolagschef, och finanschef är redan borta, allt i spåren av de privata fastighetsaffärer som toppchefer haft med bankens egna kunder.

Och föreningen Aktiespararna kommer under stämman kräva en särskild granskning av hur denna kris kunnat växa fram, men också för att undvika något liknande igen säger Albin Rännar.

– Det finns så väldigt många stenar att vända på. Det är falskt aktiva fonder, det är fastighetsaffärer, det är fastighetsförmedling, det är flygresorna, det är Folksamberoendet. Det finns väldigt mycket att titta på.

Vad hoppas eller vad tror du en sådan granskning kan leda fram till?

– Den kan kanske ha som slutsats att den interna kontrollen när det gäller risker eller sidoaffärer har brustit och måste stärkas. Och då får banken ett bra underlag för att förbättra sig, säger Albin Rännar.