Fotboll

Nu startar äventyret för ÖFK

6:44 min

ÖFK:s avancemang till Allsvenskan är det största som hänt inom svensk lagidrott, menar Daniel Kindberg. Men har östersundarna fattat vad som hänt?

– Inte riktigt, säger klubbens ordförande Daniel Kindberg.

Tränaren Graham Potter har tillsammans med Daniel Kindberg, som den andra byggstenen, tagit laget till allsvenskan. Nu kliver de ut på de stora arenorna som allsvenskans yngsta klubb, bildad för 20 år sedan, och den enda klubben i ligan som aldrig tidigare spelat allsvensk fotboll.

Graham Potter har nått kultstatus i Östersund. Han jämförs med Pep Gardiola, men han vill absolut inte jämföras med tidigare engelska succétränare i Sverige - Bob Houghton och Roy Hodgson. Men det är fler än en klubb från England som följer hans bedrifter, men han är inte alls färdig med ÖFK än säger Potter. 

På fem år har Potter sett till att laget nu inleder med matcher mot Hammarby och AIK i stället för Umedalen och Sollefteå. I premiärmatchen väntar en fullsatt arena med 32 000 personer på läktarna och stentufft motstånd mot Hammarby på måndagskvällen.

Laget har två spelare som varit med på hela den femåriga resan genom seriesystemet – Bobo Sollander och Dennis Widgren. För övrigt hittar vi ett gäng unga lovande lirare som har en bred mångfald och rötter i andra kulturer. 

Laget har en ny mycket intressant målvakt som har visat upp ett stort spel. Han kommer från Chelsea och var Chelseas tredjemålvakt – Jamal Blackman – som tränaren Graham Potter gillar.