Vist och pladdrigt i Jongs "Rädd att dö"

2:59 min

"Rädd att flyga" hette den amerikanska författaren Erica Jongs debutroman på sjuttiotalet. Som blev en succé världen över och en feministisk klassiker. Nu är hon aktuell på svenska med romanen "Rädd att dö" i svensk översättning av Amanda Svensson.

Erica Jong är som en äldre väninna som har svårt att hålla sig till ämnet och allt som oftast far ut i kryptiska sidospår och berättar anekdoter man redan hört. Hallå, vi pratar om döden här och inte om sexsajter för äldre. Men vem annan än Erica Jong nu när Kerstin Thorvall är borta kan undra: "Finns där ett sexliv efter döden?"

Jag har under årtionden låtit mig inspireras av hennes handböcker/romaner om åldrandet och passionerna och avgiftningarna och ingen kan trots en viss pladdrighet få mig på så gott humör som hon.

I Rädd att dö som i original förstås heter Fear of dying, som rimmar på det stora genombrottet på sjuttiotalet där hon myntade begreppet Det knapplösa knullet, är huvudpersonen Vanessa en sextioårig skådespelare som är hyfsat lyckligt gift för fjärde gången med stenrik industrimagnat med hjärtproblem och som har döende kulturföräldrar i en jättevåning på Manhattan. Så nära de andras död börjar Vanessa söka lite handfast sex på sajten knapplost.com, naturligtvis uppkallad efter Jongs egen skapelse, önskedrömmen om sex med okänd bortom allt ansvar som inte visade sig funka ens då. Och som vägvisare i denna metaroman uppträder också huvudpersonen ur Rädd att flyga, självaste Isabella Wing. Och Erica Jong passar på som vanligt på att konstatera att sex utan kärlek är värdelöst, efter diverse möten med gifta män i gummidräkt som huvudpersonen genomlider. Det har varit Jongs tes i flera böcker nu: Ansträng dig lite med det du har. Tillit och långsamhet.

Och nu är det åldrandet som är själva fasan, ansiktslyftningar hjälper föga sextioåringar klämda mellan uråldriga döende föräldrar och missbrukande barn på rehab men hundarna stannar kvar och mormödraskapets extas kan slå ut det mesta. Ibland blir det bara platt i brist på intrig men så kommer där några framlevda visdomsord att stryka under. Hon är en mästare på one-liners, Erica Jong: ”Vi går sällan på en tillställning där inte någon äldre bekant blir utburen på bår”. Eller: ”Halva moderskapet är att hålla käft.” Ni hör. Över fiktionen ligger alltid bara en tunn hinna, det är alltid samma föräldrar och syskon och gamla älskare och i sin förra bok Förföra demonen om skrivandet menade hon att man alltid ska skriva - just sanningen. 

Jag väntar på uppgörelsen med nästa rädsla, vad finns kvar efter Rädd att flyga, Rädd för femtio, Rädd att dö som Erica Jong inte kan sätta sina hårdlackerade naglar i, rispa hål på? Heja.