Bjuv

Efter chocken: Nu börjar Bjuvs resa mot framtiden

4:59 min

Idag mötte företagsledningen på livsmedelsföretaget Findus i Bjuv kommunen för att se vad de tillsammans kan göra för att hjälpa de 450 anställda som varslades om uppsägning förra veckan.

– Vi vill sända en signal till kommunen att vi vill göra vad vi kan för att konsekvenserna ska bli så hanterbara som möjligt för kommunen. Vi vill diskutera förutsättningarna för att hitta nya jobb, och att koordinera erbjudandet av arbetsinsatser tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunledningen. Vi har satt upp en gemensam styrgrupp, säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus.

– Findus vill ta hand om sina anställda och vill att Arbetsförmedlingen kommer upp till företaget för att hjälpa till. Vi har också ställt frågan hur olika projekt kan leva vidare. De fackliga förhandlingarna inleds på onsdag, de kan ta tre till sex månade och innan dess blir det inga uppsägningar, säger Anders Månsson (S), kommunalråd.                                

Hur ser då Bjuv ut om några år?

– Vi tog beslut för några år sedan att Bjuv ska utvecklas till en bra boendekommun med närheten till Helsingborg. Det här är ett avbräck för många individer. Nu ska vi se till att skapa förutsättningar för andra företag och verksamheter att etablera sig, gärna med anknytning till livsmedelsindustrin. Jag tänker på forskning och utveckling där vi har en samlad kompetens, säger Christer Pålsson, kommunchef i Bjuv.