Lokala butiker flyr höjda hyror på Frölunda Torg

1:34 min

Frölunda Torg tappar alltfler lokala företagare och in flyttar större kedjor. På sista tiden har flera mindre företag fått slå igen. Höga hyror uppges vara orsaken av dem som fått stänga ner verksamheten.

Kurt-Lennart Larsson har blomaffär på Frölunda Torg sen många år:

– Höga hyror har vi och det har säkert bidragit det kan jag gott hålla med om. 

Under de sista två åren har 15-talet butiker stängt sin verksamhet på torget. Bara det senaste kvartalet har flera mindre företag tvingats slå igen på grund av alltför höga hyror. Istället flyttar märkesbutiker in med helt andra resurser.

Som liten företagare kan du tvingas betala omkring 10 000 kronor per kvadratmeter och år. Även om man får sålt sina varor så betyder det att vinsten blir allt mindre. 

– Att de i sin tur lägger på för höga hyror så folk stänger sina butiker kan inte vara lönsamt för de heller i längden. 

Joakim Pettersson är vd för Feskarbröderna som har butik både på Frölunda torg och inne i Nordstan.  

– Så som hyresläget är så är det väldigt svårt att driva en butik för att det är väldigt höga hyror i förhållande till andra ställen andra torg. Vi har till exempelvis Nordstan där är det inte alls lika tufft på samma sätt. 

På torget finns ingen företagarförening på grund av minskat intresse att engagera sig från handlarna. Det gör att man har väldigt lite att sätta emot centrumledningen vid hyresförhandlingar. Kurt-Lennart Larsson berättar om en maktlöshet hos de mindre företagarna på torget:

– Förr hade vi medbestämmande i och med att vi hade Företagareföreningen som i sin tur kunde diktera villkoren. 

– Idag är vi villkorslösa. Vi får rätta oss efter det vi blivit erbjudna och så kan vi diskutera och göra vissa förändringar, men vi har ingen makt i egentlig mening. Utan det ligger helt och hållet på Skandia som är hyresvärdar.