Fem CL-frågor till Henriksson: Tuffast möjliga för svenske backen

2:48 min

Radiosportens expert Richard Henriksson inför Barcelona-Atletico Madrid och Bayern München-Benfica.

1. Barcelona-Atletico Madrid. Har Atletico verkligen chansen att slå ut Leo Messi och gänget?
– Den chansen finns där men min känsla är att den borde vara större än vad som är fallet. Ser man till Atleticos styrkor: defensiven, aggressiviteten och kontringsspelet, ja då borde de ju trivas ganska bra mot Barca. Men faktum är att sedan Luis Enrique tog över Barcelona har lagen mötts sex gånger och Barca har vunnit samtliga.

2. Vilka blir Atleticos viktigaste spelare?
– Diego Godin. Försvaret är A och O för Atletico och där finns inga utrymmen för misstag. Godin har varit skadedrabbad och fanns inte med i helgens ligaspel men Simeone säger att han kan spela i kväll. Jag tycker det är en av turneringens bästa mittbackar och han behövs verkligen. Dessutom är Godin ju målfarlig framåt på fasta situationer.

3. Bayern München-Benfica, har verkligen Benfica chansen att slå ut Thomas Müller och gänget?
– Jodå, den möjligheten finns där även om det förstås är en otroligt tuff uppgift. Den här första matchen betyder väldigt mycket. Bayern är inte lika starkt på bortaplan i Champions League, klassiskt Guardiola-syndrom, så undviker Benfica förlust här så finns det skrällchans. Men Bayern förstås favoriter.

4. Hur ser du på Victor Nilsson Lindelöfs uppgift?
– Tuffast möjliga. Det ska bli mycket intressant att se hur Nilsson Lindelöf klarar sig när motståndet är på absoluta världsnivå. Särskilt nyfiken är jag på att se hur han klarar en-mot-en-duellerna mot Lewandowski, Müller, Costa och övriga.

– Som vi såg mot Juventus hänger så otroligt mycket på att man har försvarare som klarar att vinna just dueller mot sin motståndare. Mot ett lag som Bayern är det omöjligt att som försvarare förlita sig på understöd i alla lägen.

5. Barcelona-Bayern München, är det drömfinalen för dig?
– De två bästa lagen i turneringen så ur det perspektivet ja. Samtidigt så är det väl nästan ännu roligare om de möts i semifinal så att vi får en batalj över två matcher. Och är inte drömmen att äntligen få se Zlatan i en Champions League-final…?