Politik

Jönköping kan ratas som säte för nya storregionen

1:38 min

Nu presenteras Kalmar som säte för den nya stora regionen när Småland, Öland och Östergötland slås samman. Slutsatsen dras efter indelningskommitténs möte i dag.

Det innebär 1000 nya statliga jobb för Kalmar, skriver tidningen Barometern i dag.

Den statliga indelningskommittén har lämnat sina förslag för hur makten i framtidens region ska fördelas. Växjö får den politiska makten med det nya regionparlamentet, Linköping får framtidens motsvarighet till landstingets förvaltning och Kalmar bli residensstad, enligt förslaget.

– Länsstyrelserna i de fyra länen sysselsätter i dag uppemot tusen personer. Om Kalmar blir residensstad innebär det många hundra fler jobb här, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar till tidningen.

Det är den så kallade Indelningskommittén som haft möte i dag och föreslagit Kalmar som säte för den nya länsstyrelsen.

Men Malin Wengholm (M), som är tillträdande ordförande för regionstyrelsen i Jönköpings län, säger att det är att gå händelserna i förväg. Hon har protesterat mot förslaget och säger till P4 Jönköping att det här är en fråga som man inte kan hasta igenom.

– Jag vet inte om det är modigt eller dumt att utropa sig segrare i en match som inte är spelad. Det finns ju inga beslut någonstans att det ska vara på det här sättet, säger Malin Wengholm.

Nu händer detta:

• Indelningskommittén ska lägga fram ett förslag med den regionindelning som kan bli aktuell i sydöstra Sverige 2019. Detta ska ske senast i juni.

• Regeringen tar sedan beslut i frågan.