Många lediga jobb - men de arbetslösa har fel kompetens

2:19 min

Dalarnas arbetsmarknad har under våren nått en brytpunkt - sett till antalet lediga jobb och till antalet arbetslösa så skulle arbetslösheten i länet kunna vara lika med noll. Men de arbetslösa kan inte ta de lediga jobben, för deras kompetens matchar inte.

Anledningen till att det nu finns lika många lediga jobb som arbetslösa är att det sker en generationsväxling. Många pensionerar sig vilket ger möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Men det finns en missmatch - de arbetslösa kan nämligen inte ta de lediga jobben.

– Det är något som skett långsamt över tid egentligen. Nu börjar det blir riktigt katastrofalt inom många branscher när företag och arbetsgivare inte hittar de kompetenser de behöver. Man får tacka nej till ordrar och personal får jobba övertid, det får ekonomiska konsekvenser, säger Jan Sundqvist som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

Katastrofalt, säger du?

– Jag tror att vi skulle ha högre ekonomisk tillväxt i länet om arbetsgivarna kunde hitta rätt personal, säger Sundqvist.

Du sa att du sett det här under lång tid, vad har du sett?

– Det vi sett är den demografiska utvecklingen som säger att om 15 år så kommer det att finnas 15 000 färre i arbetsför ålder i Dalarna som överhuvudtaget kan ta jobb.

Samtidigt kommer det då att vara över 10 000 fler personer över 80 år som behöver omsorg.

– Tack och lov fylls det på med folk från andra länder, men det tar tid att ge dem den rätta kompetensen. Ibland kan de gå in direkt men ofta behöver det byggas på, säger Jan Sundqvist.

Kan man inte se det här som ett misslyckande för Arbetsförmedlingen också, om du varnat för det här?

– Problemet ligger inte direkt hos oss. Finns det ingen att matcha mot så går det ju inte. Problemet är att vi har en trend av att ungdomar kanske inte alltid väljer det mest optimala yrkesvalet utan kanske vad man trivs med.